5 Αυγ 2013

Ένα «μαγικό» ρολόι για τον ήλιο!



Πατήστε στο γράμμα που σας ενδιαφέρει για περισσότερες πληροφορίες:


Η μπλούζα, και γενικά τα ρούχα που καλύπτουν το σώμα μας, συνιστάται ακόμη και μετά την έξοδο από τη θάλασσα ή την πισίνα και το σκούπισμα με πετσέτα.

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι τα ανοιχτόχρωμα ρούχα είναι τα πλέον κατάλληλα για το καλοκαίρι. Βεβαίως και είναι πιο δροσερά, όμως στην πραγματικότητα αντηλιακή δράση έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας παρέχουν τα σκουρόχρωμα ρούχα, ιδίως όταν είναι πυκνής ύφανσης (χωρίς τις μικρές τρύπες που επιτρέπουν τη διέλευση του ηλιακού φωτός), στεγνά και χαλαρά (μη εφαρμοστά) στο σώμα.

Οι λαοί των περιοχών με έντονη ηλιοφάνεια το εφαρμόζουν αυτό από παλιά. Στην Ελλάδα, π.χ., οι γεωργοί, οι βοσκοί και οι ψαράδες έχουν παραδοσιακά σκουρόχρωμο ντύσιμο, που καλύπτει όλο το σώμα.

Στην αγορά υπάρχουν και ρούχα σε διάφορα χρώματα που προστατεύουν το σώμα από τις UVA και UVB ακτινοβολίες μέχρι και 97%. Kοστίζουν περισσότερο και πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό που εγγυάται την αντηλιακή αποτελεσματικότητά τους.


Τα αντηλιακά κατασκευάστηκαν από επιστήμονες προκειμένου να ενισχύσουν τη φυσική προστασία του δέρματος. Για να είναι δραστικά απαιτείται ορισμένος χρόνος, επομένως συνιστάται η χρήση τους 30 λεπτά πριν την έξοδο από το σπίτι για τη θάλασσα ή το βουνό, για παιχνίδι ή για ψώνια.

Επίσης η δράση τους είναι περιορισμένου χρόνου, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ξαναβάζουμε κάθε δύο ώρες, ακόμη και αν διαφημίζονται ως αδιάβροχα. Η επάλειψη θα πρέπει να γίνεται πιο σύντομα, αν σκουπιζόμαστε με πετσέτα βγαίνοντας από τη θάλασσα ή ιδρώνουμε πολύ παίζοντας στον ήλιο.



Τα φίλτρα των αντηλιακών αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου αλλά και όταν βρεθούν σε δυσμενείς συνθήκες περιβάλλοντος (υγρασία, υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο).

Συνιστάται λοιπόν να αποφεύγουμε εκείνα που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους, που έχουν περισσέψει από την προηγούμενη χρονιά ή που βρίσκονται σε προθήκες καταστημάτων εκτεθειμένα στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γενικά, είναι καλύτερο να αγοράζονται από φαρμακεία.

Κάθε αντηλιακό φέρει έναν αριθμό που σχετίζεται με τον ηλιακό δείκτη προστασίας (SPF) και υποδηλώνει την προστατευτική ικανότητά του. Ο SPF καθορίζει τον χρόνο που απαιτείται για να κοκκινίσει, άρα να «καεί», το δέρμα ενός ανθρώπου με την προστασία του αντηλιακού σε σύγκριση με τον χρόνο που απαιτείται για να «καεί» χωρίς την προστασία του προϊόντος.

Τα αντηλιακά με δείκτη 30 είναι μια χαρά. Όσα έχουν μεγαλύτερο SPF ακυρώνονται στην πράξη, εφόσον έτσι κι αλλιώς πρέπει ανά δίωρο να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή τους.


Όταν αγοράζουμε γυαλιά ηλίου πρέπει να μας δίνουν και ένα πιστοποιητικό που εγγυάται ότι απορροφούν το 99–100% της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Τα παιδιά και οι αθλητές καλό είναι να προτιμούν όσα είναι κλειστά και από το πλάι, για ακόμη μεγαλύτερη προφύλαξη. Τα γυαλιά των παιδιών, μάλιστα, πρέπει να είναι ειδικής κατασκευής, ώστε σε τυχόν ατύχημα να εξασφαλίζεται ότι οι φακοί θα ραγίσουν χωρίς να θρυμματιστούν.


Η χρήση των γυαλιών ηλίου είναι επιβεβλημένη ιδιαίτερα σε όσους χρησιμοποιούν φακούς επαφής, αφού οι τελευταίοι μεταδίδουν έως και 50% περισσότερη ακτινοβολία στο μάτι.


Βασικό στοιχείο της ηλιοπροστασίας αποτελεί η σωστή ώρα έκθεσης στον ήλιο, όταν πρόκειται να παραμείνουμε εκτός σπιτιού περισσότερο από 30 λεπτά.

Οι επιστήμονες οριοθετούν ως «ακατάλληλη» ώρα πολύωρης έκθεσης για την Ελλάδα το χρονικό διάστημα μεταξύ 10.30–17.30 τους καλοκαιρινούς μήνες και 11.00–17.00 τους περισσότερους από τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Επομένως, τις ώρες που ο ήλιος «καίει» πολύ το κολύμπι σε θάλασσα ή πισίνα, η βόλτα στο βουνό, το ποδήλατο, το παιχνίδι και τα σπορ, ακόμη και το «χάζεμα» σε βιτρίνες καταστημάτων, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15–20 λεπτά.

Καλό είναι επίσης αυτές τις ώρες να αποφεύγουμε την αντηλιά, δηλαδή τη σκιά των δέντρων, της ομπρέλας ή της βεράντας μας, αφού, όπως λέει ο λαός, «το χειρότερο μαύρισμα γίνεται στην αντηλιά».

Θα πρέπει να παραμένουμε στο σπίτι και γενικά σε χώρους κλειστούς ή προστατευμένους από μεγάλο σκέπαστρο. Να ’ναι καλά τα επιτραπέζια και τα βιβλία!


Το καπέλο αποτελεί ουσιαστικό εξάρτημα της ηλιοπροστασίας και πρέπει να εξασφαλίζει την προστασία του κεφαλιού, του αυχένα και των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά προτείνεται η χρήση πλατύγυρων καπέλων με φαρδύ γείσο και δυνατή πλέξη, χωρίς τρύπες, που θυμίζουν το καπέλο του ψαρά.

Στην αγορά υπάρχουν και τα καπέλα τύπου λεγεωνάριου, που προστατεύουν καλύτερα τον αυχένα.


Μην αμελείτε το καπελάκι σας: Είναι κρίμα να γλιτώσετε τα εγκαύματα και να ταλαιπωρηθείτε από ηλίαση!


Η ομπρέλα, ιδιαίτερα όταν είναι μεγάλης διαμέτρου, προστατεύει το δέρμα από το ηλιακό έγκαυμα μόνο τις ώρες που είναι κατάλληλες για έκθεση στον ήλιο, όταν δηλαδή η σκιά μας είναι πιο μεγάλη από το ύψος μας.

Δυστυχώς δε μας προστατεύει τις ακατάλληλες ώρες του μεσημεριού, τότε που η σκιά μας είναι κοντή ή εξαφανισμένη.



ΚαλοκαίριΥγεία – Κίνδυνοι
ΚΕΙΜΕΝΟ: Κωνσταντίνα Φραγκιά-Τσίβου, πρόεδρος Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Μελανώματος (ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ)
ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com (1: melampous.gr, 4), beautytalk.gr (2), mc-zrenie.kz (3), 3dgraphicsonline.tumblr.com (5)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα