Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

Τα κέρματα του ευρώ
(εθνικές όψεις)

Τα κέρματα, σε αντίθεση με τα χαρτονομίσματα που είναι ίδια σε όλη την ευρωζώνη, πα­ρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα: κοινή είναι μόνο η μία όψη τους. Η άλλη διαφέρει από χώ­ρα σε χώρα· είναι η λεγόμενη εθνική όψη των κερμάτων. Φυσικά, ισχύουν όλα και κυ­κλοφορούν κανονικά.


Στις εθνικές όψεις υπάρχουν σχέδια που έχουν σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό και το παρόν των χωρών. Κατά κάποιον τρόπο αυτές οι παραστάσεις αποτελούν την ταυτό­τητα κάθε κράτους.

Οι χώρες της ευρωζώνης είναι 19, αλλά το ευρώ χρησιμοποιείται ως επίσημο νόμισμα και σε τέσσερα κρατίδια που δεν ανήκουν στην ΕΕ: τον Άγιο Μαρίνο και το Βατικανό στην ιτα­λική χερσόνησο, το Μονακό στη ΝΑ Γαλλία (κοντά στα γαλλοϊταλικά σύνορα) και την Ανδόρα (ανάμεσα σε Ισπανία και Γαλλία).


(η εικόνα σε πλήρες μέγεθος βρίσκεται εδώ)


Υπάρχουν, κατά συνέπεια, 23 εθνικές όψεις στα κέρματα. Από αυτές:
● Σε 5 χώρες υπάρχουν 8 διαφορετικές παραστάσεις, δηλαδή κάθε κέρμα είναι διαφορε­τικό.
● Σε 1 χώρα (την Ανδόρα) υπάρχουν 4 διαφορετικές παραστάσεις.
● Σε 12 χώρες υπάρχουν 3 διαφορετικές παραστάσεις, κατά κανόνα μία για τα μεγάλα σε αξία κέρματα (1 €, 2 €), μία για τα μεσαία (10, 20, 50 λ.) και μία για τα μικρά (1, 2, 5 λ.).
● Σε 5 χώρες υπάρχει μία παράσταση, δηλαδή όλα τα κέρματα έχουν την ίδια όψη.

[Σημαίες χωρών με ευρώ]

(οι αριθμοί δηλώνουν το πλήθος των παραστάσεων)

Τέλος, υπάρχουν και τα αναμνηστικά δίευρα. Κάθε χώρα μπορεί να εκδίδει μέχρι δύο φορές τον χρόνο αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ, προκειμένου να εορταστεί μια ι­στορική επέτειος ή να τιμηθούν σύγχρονα γεγονότα ιστορικής σημασίας. Τα κέρματα αυτά μπορούν να εκδίδονται και από όλες τις χώρες μαζί. Περισσότερα θα βρείτε εδώ.

ΠΗΓΗ: www.euro.ecb.int | ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ: podilato98.blogspot.gr | ΚΕΡΜΑΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: www.ecb.europa.euΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.