Κυριακή, 31 Μαΐου 2015

Οπτικές απάτεςΟ εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει από τις αισθήσεις και κα­­τα­σκευ­ά­ζει αυτό που κατανοούμε ως πραγματικότητα. Στην περίπτωση της ό­ρα­σης ο ε­­γκέ­φα­λος δε λειτουργεί σαν κάμερα αλλά σαν ένας πανέξυπνος υπολογιστής: συ­γκε­­ντρώ­νει μόνο τα λίγα στοιχεία που του είναι απαραίτητα και στη συνέχεια «χτί­ζει» την ει­κόνα με βά­ση οτιδήποτε του φαίνεται λογικό, γνώριμο και οικείο.

Τις περισσότερες φορές αυτό είναι αποτελεσματικό, γι' αυτό κι επιβιώνουμε μια χαρά. Σε κά­ποιες περιπτώσεις, ωστόσο, το μυαλό μας μπερδεύεται και παίζει διάφορα παι­χνί­δια. Έ­τσι, μπορεί να βλέπουμε κάτι που δεν υπάρχει, να μη βλέπουμε κάτι που υ­πάρ­χει, ακό­μη και να βλέπουμε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι είναι πραγματικά!

Όχι, τα μάτια μας δε φταίνε, είναι παντελώς αθώα. Οι οπτικές απάτες αποτελούν μια κα­­τα­σκευ­ή του εγκεφάλου μας.

Μπορεί να διαμορφώνονται από το φόντο...


...ή από τον τρόπο που κοιτάζουμε...

Λείπει ένα κομμάτι από τον μεγάλο κύβο ή πρόκειται για έναν μικρό που βρίσκεται δίπλα;

Μπορεί να οφείλονται στα σχήματα του περιβάλλοντος...


...ή στα χρώματά του...Ακόμη και στην προσπάθεια του εγκεφάλου
μας να κατανοήσει ό,τι βλέπει...

Τα κίτρινα κυκλάκια δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα!

Πατήστε στις εικόνες που ακολουθούν και δείτε ένα
αφιέρωμα του ΠΟΔήΛΑΤΟΥ στις οπτικές απάτες:

ΚΕΙΜΕΝΟ: www.otherside.gr | ΕΙΚΟΝΕΣ: chucklesandlaughs.wordpress.com, krasodad.blogspot.gr, 1001freedownloads.com, fanpage.gr, www1.pbc.ne.jp, ffh.de, eisatopon.blogspot.gr, illusionspoint.com, fafartists.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.