Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Περίπατος στον τοίχο

Από τον Anthony12

Φανταστήκατε ποτέ να μπορούσατε να κάνετε έναν περίπατο στο σχολείο σας, όχι ό­μως στο πάτωμα αλλά στους τοίχους του; Εάν όχι... φανταστείτε το, γιατί σύντομα μπο­ρεί να γί­νει πραγματικότητα!

Αμερικάνοι επιστήμονες εφηύραν πρόσφατα μια συσκευή στο μέγεθος ενός χεριού (!), η ο­ποί­α μπορεί εύκολα να προσκολλάται σε επιφάνειες (π.χ. έναν τοίχο) και ε­πί­σης πολύ εύ­κο­λα να αποκολλάται από αυτές.

Οι επιστήμονες εμπνεύστηκαν από ένα ιδιαίτερο είδος σκαθαριού που ζει στη Φλό­ρι­ντα της Αμερικής. Το σκαθάρι αυτό έχει την ικανότητα να προσκολλάται σ’ ένα φύλ­λο με δύ­να­μη 100 φορές μεγαλύτερη από το βάρος του, χωρίς όμως να εμποδίζεται α­πό το να α­πο­κολ­λη­θεί σε ζήτημα δευτερολέπτων όταν το θελήσει!

Μιμούμενοι τον τρόπο που λειτουργεί το σκαθάρι αυτό, οι επιστήμονες εφάρμοσαν στην ε­πι­φά­νει­α της συσκευής μικρές τρύπες. Με τη βοήθεια μιας συνηθισμένης μπα­τα­ρί­ας προ­ω­θεί­ται το νερό που υπάρχει στη συσκευή μέσα από τις τρύπες αυτές στην επιφάνεια στην οποία εφάπτεται η συσκευή, έτσι ώστε το νερό να παίρνει το σχή­μα μικροσκοπικών στα­γό­νων.

Ενώ λοιπόν η μπαταρία είναι αναμμένη, δημιουργείται μεταξύ επιφάνειας και συ­σκευ­ής μια ένταση, η οποία οδηγεί στο να μένει προσκολλημένη η συσκευή στην επιφάνεια. Όταν θέ­λουν οι επιστήμονες να χωρίσουν τη συσκευή από την ε­πι­φά­νει­α, το μόνο που έχουν να κά­νουν είναι να σβήσουν την μπαταρία, οπότε οι σταγόνες νε­ρού υποχωρούν πίσω στο ε­σω­τε­ρι­κό της συσκευής και η ένταση χάνεται!

Βέβαια, η συσκευή μέχρι τώρα κρατεί μόνο μέχρι 30 γραμμάρια σε βάρος, οι ε­πι­στή­μο­νες ό­μως ευελπιστούν πως σύντομα θα μπορέσουν να την τροποποιήσουν έτσι ώ­στε να μπο­ρεί να κρατεί ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος... π.χ. το βάρος ενός αν­θρώ­που!

Φανταστείτε λοιπόν τι ικανότητες θα αποκτούσατε ξαφνικά εάν στις σόλες των πα­που­τσιών σας είχατε από μια τέτοια συσκευή...

ΠΗΓΗ: Medlook


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: τεχνολογία


3 σχόλια:

Nasia28 είπε...

Μπράβο Antony12 πράγματι μια τέτοια συσκευή θα ή ταν πολύ ωραία!!!!!!!

Anthony12 είπε...

Συμφωνώ απόλυτα Nasia28!;)

Despina01 είπε...

Συμφωνώ μαζί σας

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.