Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Άρης

Από τη Nasia28


Ο Άρης είναι ο τέταρτος (4ος) σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας Συ­στή­μα­τος (Η/Σ) και ακόμη, ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη, και ο έβδομος σε μέ­γε­θος και μά­ζα του Η/Σ. Λέγεται συχνά και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του ε­ρυ­θρού χρώματος που παρουσιάζει και οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου στην ε­πι­φά­νει­ά του.

O Άρης είναι ένας «γήινος πλανήτης» με λεπτή ατμόσφαιρα, με επιφάνεια που συν­δυ­ά­ζει τους κρατήρες σύγκρουσης της Σελήνης και τα ηφαίστεια, τις κοιλάδες, τις ε­ρή­μους και τα πο­λι­κά παγοκαλύμματα της Γης. Φαίνεται ακόμη να έχει περιοδικά ε­πα­να­λαμ­βα­νό­με­νες «ε­πο­χές». Ο Άρης διαθέτει ακόμη το Όρος Όλυμπος, το ψη­λό­τε­ρο γνωστό όρος στο Η­λι­α­κό μας Σύστημα και την Κοιλάδα Μαρινέρις, τη μεγαλύτερη κοι­λά­δα. Το βαθύπεδο Βο­ρε­ά­λις που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη κα­λύ­πτει το 40% της επιφάνει­άς του και αποτελεί το υπόλειμμα μιας γιγάντιας σύ­γκρου­σης.

Στην περιφορά του γύρω από τον Ήλιο συνοδεύεται από δύο μικρούς δορυφόρους: τον Φό­βο και τον Δείμο (= Τρόμο).

ΠΗΓΗ: ;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.