Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Γίνε μικρός συγγραφέας!

Δέκα συμβουλές από τη συγγραφέα
Αμάντα Μιχαλοπούλου


 1  Να έχεις πάντα μαζί ένα μολύβι για να σημειώνεις τις ιδέες σου. Ή, καλύτερα, δύ­ο· μπο­ρεί να σπάσει καμιά μύτη.

 2  Για να γράφεις καλά, πρέπει να σβήνεις συχνά. Οπότε ας έχεις μαζί σου και μια γό­μα.

 3  Έχε τα μάτια και τα αφτιά σου ανοιχτά. Οι ωραιότερες ιστορίες είναι αυτές που κά­ποιος αρ­χί­ζει να διηγείται στον διπλανό του στον δρόμο, στο πάρκο, στη θάλασσα. Ε­σύ ακούς και μετά τα αλλάζεις, προσθέτεις τα δικά σου.
Ιδέες μπορείς να πάρεις και από τα μυθιστορήματα των αγαπημένων σου συγ­γρα­φέ­ων. Οι καλοί συγγραφείς είναι και μανιώδεις αναγνώστες!

 4  Να σκέφτεσαι πάντοτε: «Τι θα γινόταν αν...;» Έτσι θα ξεκολλάς σε δύσκολες στιγ­μές.

 5  Αν κάτι δεν πάει καλά, μη συνεχίσεις να γράφεις. Γύρνα στο σημείο όπου τα πράγ­μα­­τα πή­γαι­ναν ακόμη καλά, σβήσε ό,τι έγραψες από εκεί και μετά και ξα­να­ρώ­τα: «Τι θα γι­νόταν αν...;»


 6  Διάβασε δυνατά ό,τι έγραψες. Φαντάσου πως τα έγραψε κάποιος που τον συ­μπα­θείς κά­πως αλλά όχι πολύ. Ας πούμε τώρα πως αυτός ο κάποιος σε ρωτάει τι πρέπει να αλλά­ξει για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η ιστορία. Σκέψου τι θα του πεις.

 7  Να έχεις πάντα δίπλα σου ένα λεξικό. Όχι για να γράφεις περίπλοκες λέξεις, αλλά για να μαθαίνεις τι σημαίνουν και να τις χρησιμοποιείς μόνο αν χρειαστεί. Α, και για να ελέγ­χεις την ορθογραφία σου.

 8  Μη χρησιμοποιείς χαζοπαρομοιώσεις όπως «τα σύννεφα ήταν άσπρα σαν βαμ­βά­κι»...

 9  Να παιδεύεις τους ήρωές σου αλλά να τους αγαπάς κιόλας, να προσπαθείς να τους κα­τα­λά­βεις. Ξεκίνα με αδέρφια, ξαδέρφια, φίλους, όχι και τόσο φίλους. Προ­σπά­θη­σε να α­να­λύ­σεις γιατί φέρονται όπως φέρονται. Δες τους σαν ήρωες.

 10  Μην καταδεχτείς να τελειώσεις την ιστορία με δίδαγμα. Είναι σαν να λες ένα α­νέκ­­δο­το και μετά να προσπαθείς να το εξηγήσεις!

ΠΗΓΗ: εφημερίδα «Athens Voice» (26.07.2012) | ΕΙΚΟΝΕΣ: illbeoutinaminute.com, gentryliving.com


2 σχόλια:

hamomilaki. Gr είπε...

Ωραιότατον !!
Ευχαριστούμε δάσκαλε :-)

δάσκαλος98 είπε...

Κι εμείς ευχαριστούμε! Να 'ναι καλά, βέβαια, η κ. Μιχαλοπούλου!
Την καλησπέρα μου! :))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.