Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Οι φίλοι

Οι φίλοι αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη ζωή μας. Φανταστείτε τι θα γι­­νό­ταν αν δεν είχατε τους φίλους για να παίζετε το αγαπημένο σας επιτραπέζιο, να συ­ζη­­τά­τε την γκάφα που κάνατε στο σχολείο ή να σας συμπαραστέκονται όταν έ­χε­τε κάποιο πρό­βλη­μα...

Φυσικά, αυτά μπορείτε να τα κάνετε και με τους γονείς και τους δασκάλους σας, αλ­λά με τους φίλους όλα γίνονται πιο ωραία και ξεχωριστά!

Αν τώρα σκέφτεστε: «Τι ωραία! Θέλω κι εγώ κάποιον που να μπορούμε να κάνουμε τα πά­ντα μαζί. Αύριο θα βρω έναν φίλο!», θα σας απογοητεύσω:

Το να κάνουμε φίλους δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται!


Ίσως έχετε προσέξει πως κάποια παιδιά φαίνεται να έχουν φίλους τούς συμμαθητές ό­λης της τάξης, ενώ άλλα έχουν μόνο δύο, τρεις ή ακόμη και ένα φίλο.

Σημαίνει αυτό κάτι; Όχι!

Ο αριθμός των φίλων που έχει ο καθένας μας δε λέει απολύτως τίποτα. Αυτό ε­ξαρ­τά­ται κυ­ρί­ως από τον χαρακτήρα του καθενός:
● Τα άτομα που είναι πολύ κοινωνικά συνήθως έχουν πάρα πολλούς φίλους. Τους πιο πολ­­λούς όμως δεν τους γνωρίζουν και πολύ καλά, είναι περισσότερο κάτι σαν γνω­στοί.
● Τα παιδιά που έχουν λίγους φίλους, τους ξέρουν τόσο καλά που μπορούν να μας πουν α­κό­μη και ποιο είναι το αγαπημένο τους φαγητό!

Σημασία δεν έχει ο αριθμός των φίλων μας,
αλλά η σχέση που διατηρούμε μαζί τους!

Οι σχέσεις με τους φίλους μας (αλλά και όλους τους ανθρώπους) είναι σαν τις... ντο­μά­­τες: Πρέ­πει να τις καλλιεργούμε και να τις φροντίζουμε με επιμέλεια, ώστε να αν­θί­σουν, να βγά­λουν «καρπό» και να τις απολαύσουμε.

Να μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό:

 1  Πρώτα πρώτα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο καθένας μας είναι διαφορετικός και μά­λι­­στα έχει το δικαίωμα να είναι διαφορετικός. Δεν μπορούμε να απαιτούμε οι φίλοι μας να έ­χουν τις ίδιες ακριβώς απόψεις με εμάς, αλλά πρέπει να δεχόμαστε την α­ντί­θε­τη άποψή τους.

 2  Πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε πώς θέλουμε εμείς να μας συμπεριφέρονται και α­νά­­λο­γα να συμπεριφερόμαστε στους φίλους μας (αλλά και σε όλους τους άλλους: γο­νείς, δα­σκά­λους, γνωστούς). Δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ κάτι που δε θα θέλαμε να κάνουν σε ε­μάς.

 3  Το να σχολιάζουμε στους φίλους μας άλλα παιδιά είναι μια παγίδα που δε θα μας βγει σε καλό, διότι οι φίλοι μας θ’ αρχίσουν να σκέφτονται ότι ίσως σχολιάζουμε και αυ­τούς σε άλ­λα παιδιά.

 4  Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως δεν είμαστε εμείς το κέντρο του κόσμου. Πρέπει να δί­νου­με σημασία και σ’ αυτά που έχει να πει ο φίλος μας και όχι να τον βομ­βαρ­δί­ζου­με με τα δικά μας προβλήματα ή τις δικές μας προτιμήσεις!

 5  Αν ποτέ τσακωθείτε με κάποιον από τους φίλους σας, μην ανησυχήσετε. Φρο­ντί­στε ό­σο το δυνατόν πιο γρήγορα να του μιλήσετε και προσπαθήστε να βρείτε μια λύ­ση στο πρό­βλη­μα που δημιουργήθηκε. Ακόμη κι αν δεν κάνατε εσείς το λάθος, μην α­φή­σε­τε την πε­ρη­φά­νια να σας απομακρύνει από τον φίλο σας και κάντε το πρώτο βή­μα.

Αν κάνατε εσείς το λάθος, να θυμάστε πάντοτε πως
ένα «Συγνώμη!» πολλές φορές κάνει θαύματα!


ΕΙΚΟΝΕΣ: users.sch.gr/DEMIRAKOU/, angelaspinkyworld.blogspot.grΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: φιλία


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ όμορφη ανάρτηση.....

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ! :))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.