Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

Οι περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας

Η διοικητική διαίρεση της χώρας μας περιλαμβάνει τους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκη­σης (δήμοι - περιφέρειες) και τις αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης του κράτους (απο­κε­ντρω­μένες διοικήσεις).

Οι περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) αποτελούν υποδιαιρέσεις των περιφερειών και έχουν ε­πικεφαλής έναν αντιπεριφερειάρχη. Είναι συνολικά 74 και ιδρύθηκαν το 2011 στη θέση των παλαιών νομών που βλέπουμε στους χάρτες του σχολείου ή αλλού.
● Οι περισσότερες ΠΕ ταυτίζονται εδαφικά με τα όρια των νομών από τους οποίους προ­ήλθαν.


(δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος εδώ)


(δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος εδώ)


Οι πιο πολλές περιφέρειες αποτελούνται από 4 ή 5 περιφερειακές ενότητες. Οι περισσό­τερες ΠΕ βρίσκονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (13) και οι λιγότερες στην Περιφέ­ρεια Δυτικής Ελλάδας (3).


Έκταση και πληθυσμός

Η μεγαλύτερη σε έκταση περιφερειακή ενότητα είναι η ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Ακολου­θούν οι ΠΕ Λάρισας και Ιωαννίνων, ενώ οι μικρότερες βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας (ΠΕ Κεντρικής Αθήνας, Νότιας Αθήνας, Δυτικής Αθήνας, Πειραιά).

Δείτε εδώ την έκταση των ΠΕ ανά περιφέρεια.


Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφερειακή ενότητα είναι η ΠΕ Θεσσαλονίκης. Ακολου­θούν οι ΠΕ του Λεκανοπεδίου της Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής, ενώ οι μικρότερες βρίσκονται στο Νότιο Αιγαίο. Τελευταία είναι η ΠΕ Ιθάκης (Ιόνια Νησιά).

Δείτε εδώ τον πληθυσμό των ΠΕ ανά περιφέρεια.


Αριθμός δήμων

Σε κάθε περιφερειακή ενότητα υπάρχουν ένας ή περισσότεροι δήμοι. O μεγαλύτερος α­ριθμός δήμων συναντάται στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Αττικής και Βόρειας Αθή­νας, ενώ ορισμένες νησιωτικές ΠΕ, κυρίως στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, έχουν μόνο έναν.


ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Από τους νομούς στις περιφερειακές ενότητες
2ο μέρος: Γνωρίζοντας τις περιφερειακές ενότητες <ετοιμάζεται>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ελλάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.