Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Εδώ Λιλιπούπολη

Η εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη» ήταν μια καθημερινή παιδική σειρά του Τρίτου Προγράμ­ματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μεταδιδόταν από το 1976 έως το 1980 και άφησε τη σφραγίδα της στη ραδιοφωνική θεατρική ιστορία της χώρας μας για την πρωτοτυπία και την ποιότητά της. Τα τραγούδια της, μάλιστα, παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή ακόμη και σήμερα!


Όλα ξεκίνησαν το 1975, όταν ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης μας Μάνος Χατζιδάκις ανέ­λαβε τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος (τον καιρό εκείνο υπήρχαν μόνο κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί). Ανάμεσα στα σχέδιά του ήταν και μια εκπομπή για παιδιά, τη δη­μιουργία της οποίας ανέθεσε στη φίλη του και συγγραφέα Ρεγγίνα Καπετανάκη. Η τελευ­ταία, με τη βοήθεια της παιδοψυχολόγου Ελένης Βλάχου, επινόησε το όνομα της πόλης, των περιοχών και των ηρώων της. Ενθουσιασμένος με την ιδέα, ο Χατζιδάκις έδωσε την άδεια και την προστασία του στη νέα σειρά. Μετά τον πρώτο χρόνο στη συγγραφική ο­μάδα προστέθηκε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου, που βοήθησε να αποκτήσουν οι διάλογοι μεγαλύτερη θεατρικότητα.

Σε κάθε επεισόδιο, εκτός από το κείμενο, υπήρχαν και τραγούδια με πολύ ευρηματικούς στίχους και προσεγμένη μουσική. Επιτρέψτε μου να τιμήσω τους συντελεστές της εκ­πο­μπής, αναφέροντάς τους με αλφαβητική σειρά:
● Κείμενα: Ελένη Βλάχου, Ρεγγίνα Καπετανάκη, Μαριανίνα Κριεζή, Άννα Παναγιωτοπού­λου
● Ηθοποιοί: Μίνα Αδαμάκη, Λευτέρης Βογιατζής, Λυδία Κονιόρδου, Σταύρος Μερμήγκης, Θόδωρος Μπογιατζής, Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Σαπφώ Νοταρά, Ράνια Οικονομίδου, Πέπη Οικονομοπούλου, Αλέκα Παΐζη, Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντί­νου, Λάμπρος Τσάγκας, Νίκος Τσιλούνης, Σταμάτης Φασουλής, Μίμης Χρυσομάλλης κ.ά.
● Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή
● Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Χρι­στοδούλου
● Τραγούδια: Νένα Βενετσάνου, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Κοντογεωργίου, Λένα Πλά­τωνος, Σπύρος Σακκάς, Μαριέλλη Σφακιανάκη και οι προαναφερόμενοι ηθοποιοί.

Μερικοί από τους συντελεστές της εκπομπής

Ο κόσμος της Λιλιπούπολης και τα καμώματα των κατοίκων της αγαπήθηκαν πολύ τόσο από τα παιδιά όσο και από τους μεγάλους. Αυτή η παιδική (όχι όμως παιδιάστικη) εκπο­μπή λατρεύτηκε για τη φρεσκάδα της αλλά και πολεμήθηκε, ίσως επειδή ασκούσε κριτική χωρίς διακρίσεις σε πρόσωπα και θεσμούς. Οι διαρκείς αντιδράσεις από την κυβέρνηση, αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής, οδήγησαν στον τερματισμό της παρά τη σθενα­ρή στήριξη του Χατζιδάκι.

Όπως έχει γράψει ο τελευταίος, η Λιλιπούπολη υπήρξε προϊόν μιας φιλελεύθερης και πει­ραματικής ραδιοφωνίας και δημιουργία μιας ομάδας ταλαντούχων νέων ανθρώπων, που συγκεντρώθηκαν στο Τρίτο Πρόγραμμα και δούλεψαν ελεύθερα με κέφι, αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Για πρώτη φορά κάποιοι απευθύνονταν στα παιδιά υπεύθυνα και με γλώσ­σα ποιητική. Η σειρά δεν τα αντιμετώπιζε με τρόπο παιδαριώδη ή αφελή και εστίαζε σε θέ­μα­τα που τα αφορούσαν, θίγοντας κάποια από αυτά για πρώτη φορά.

Δυστυχώς πολύ λίγες από τις εκπομπές της Λιλιπούπολης έχουν διασωθεί. Ωστόσο την ί­δια χρονιά που διακόπηκε, το 1980, κυκλοφόρησε ο ομώνυμος δίσκος με πολλά από τα τραγούδια της. Κάποια από αυτά, όπως ήδη ξέρετε, βρίσκονται και στα βιβλία της Γλώσ­σας μας!

ΠΗΓΕΣ: faretra.info, el.wikipedia.org, doncat.blogspot.gr, www.ert.gr | ΕΙΚΟΝΕΣ: doncat.blogspot.gr, www.koutipandoras.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Ο κόσμος της Λιλιπούπολης
2ο μέρος: Τα τραγούδια της Λιλιπούπολης
3ο μέρος: Έξι τραγούδια για τα χρώματα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: θέατρο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.