4 Αυγ 2016

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια γιγαντιαία διοργάνωση πολλών αθλημάτων, η οποία γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και επισκιάζει με την αίγλη της όλες τις άλλες διεθνείς αγωνιστικές εκδηλώσεις. Είναι εμπνευσμένοι από τους αρχαίους ομώνυμους αγώνες και αναβίωσαν στα τέλη του 19ου αιώνα χάρη στον Γάλλο βαρόνο και παιδαγωγό Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Οι αγώνες αυτοί, γνωστοί σήμερα ως Θερινοί Ολυμπιακοί, διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 1896 στην Αθήνα. Έκτοτε πραγματοποιούνται ανελλιπώς ανά τετραετία με μοναδική εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων (1916, 1940, 1944).

* Το 1924 ξεκίνησαν και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (για τα χειμερινά αθλήματα), ενώ από το 1960 τελούνται και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες (για τους αθλητές με κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες).

Η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων


Οι Αγώνες διοργανώνονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία αναθέτει τη διεξαγωγή τους κάθε φορά σε μια διαφορετική πόλη. Η ΔΟΕ ιδρύθηκε το 1894 με πρώτο πρόεδρο τον Δημήτριο Βικέλα (1894–1896) και επόμενο τον Πιερ ντε Κουμπερτέν (1896–1925).

* Ο Έλληνας λόγιος, ποιητής και πεζογράφος Δημήτριος Βικέλας διαδραμάτισε βασικότατο ρόλο στην ανάθεση των πρώτων Αγώνων στην Ελλάδα.



Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν διεξαχθεί τις περισσότερες φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες (8 φορές) και τη Γαλλία (5 φορές). Η πόλη, ωστόσο, που τους έχει φιλοξενήσει πιο συχνά είναι το Λονδίνο (3 φορές).



Δείτε στη συνέχεια


ΑθλητισμόςΑφιερώματα
ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, Φυσική Αγωγή Α΄ Γυμνασίου
ΕΙΚΟΝΕΣ: el.wikipedia.org (1), podilato98.blogspot.com (2-4)· η 2 από εδώ

2 σχόλια:

Ανοιξη95 είπε...

Πολύ ωραίο κύριε αυτό που βάλατε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ, αστέρι μου! Εύχομαι να περνάς πολύ πολύ όμορφα! :))

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα