Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2016

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια γιγαντιαία διοργάνωση πολλών αθλημάτων, η ο­ποία γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και επισκιάζει με την αίγλη της όλες τις άλλες διεθνείς αγωνιστικές εκδηλώσεις. Είναι εμπνευσμένοι από τους αρχαίους ομώνυμους αγώνες και αναβίωσαν στα τέλη του 19ου αιώνα χάρη στον Γάλλο βαρόνο και παιδαγωγό Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Οι αγώνες αυτοί, γνωστοί σήμερα ως Θερινοί Ολυμπιακοί, διεξήχθησαν για πρώτη φο­ρά το 1896 στην Αθήνα. Έκτοτε πραγματοποιούνται ανελλιπώς ανά τετραετία με μοναδι­κή εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων (1916, 1940, 1944).
● Το 1924 ξεκίνησαν και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (για τα χειμερινά αθλήμα­τα), ενώ από το 1960 τελούνται και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες (για τους αθλητές με κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες).

Η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι Αγώνες διοργανώνονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία αναθέτει τη διεξαγωγή τους κάθε φορά σε μια διαφορετική πόλη. Η ΔΟΕ ιδρύθηκε το 1894 με πρώτο πρόεδρο τον Δημήτριο Βικέλα (1894-1896) και επόμενο τον Πιερ ντε Κουμπερ­τέν (1896-1925).
● Ο Έλληνας λόγιος, ποιητής και πεζογράφος Δημήτριος Βικέλας διαδραμάτισε βασικότα­το ρόλο στην ανάθεση των πρώτων Αγώνων στην Ελλάδα.


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν διεξαχθεί τις περισσότερες φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες (8 φορές) και τη Γαλλία (5 φορές). Η πόλη, ωστόσο, που τους έχει φιλοξενήσει πιο συ­χνά είναι το Λονδίνο (3 φορές).


ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, Φυσική Αγωγή Α' Γυμνασίου | ΕΙΚΟΝΕΣ: el.wikipedia.org (1), podilato98.blogspot.gr (2-4)· η 2 από εδώ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
2ο μέρος: Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
3ο μέρος: Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: αθλητισμός


2 σχόλια:

Ανοιξη95 είπε...

Πολύ ωραίο κύριε αυτό που βάλατε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ, αστέρι μου! Εύχομαι να περνάς πολύ πολύ όμορφα! :))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.