28 Φεβ 2017

Οδηγίες αυτοπροστασίας από επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα

Η λιακάδα και η βροχή είναι φυσικά φαινόμενα. Το ίδιο και οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, οι δασικές πυρκαγιές, ο καύσωνας και η ξηρασία. Όλα είναι μέρος της φύσης.

Κάποιες φορές τα φυσικά φαινόμενα γίνονται επικίνδυνα για τους ανθρώπους είτε επειδή είναι έντονα και διαρκούν πολύ είτε επειδή οι ίδιες μας οι πράξεις χειροτερεύουν τις επιπτώσεις.

Όταν, για παράδειγμα, χτίζουμε σπίτια σε σεισμογενείς περιοχές χωρίς να τηρούμε τις αυστηρές προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος, όταν η πόλη επεκτείνεται σε ρέματα και πλαγιές βουνών, όταν βάζουμε φωτιά (από πρόθεση ή αμέλεια) στα δάση, είναι σίγουρο ότι οι συνέπειες ενός σεισμού, μιας πλημμύρας ή μιας πυρκαγιάς κάποια στιγμή θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.


Τα παλιά χρόνια δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά. Τα φυσικά φαινόμενα έμοιαζαν ανεξήγητα και οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα δημιουργούσαν οι θεοί τους, κακοί μάγοι, διάφορες κατάρες κ.ο.κ.

Σήμερα η ανάπτυξη της επιστήμης μάς βοηθά να τα κατανοήσουμε και επιτρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας, ώστε να τα αντιμετωπίζουμε όποτε εκδηλώνονται.


Το 1995 ιδρύθηκε στη χώρα μας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με σκοπό να προστατεύει από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές τόσο τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των πολιτών όσο και το φυσικό περιβάλλον.


Από το 2021 η Πολιτική Προστασία υπάγεται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται η διαχείριση φυσικών καταστροφών και κρίσεων, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργήσει ειδικό υλικό με οδηγίες αυτοπροστασίας, προκειμένου να ενημερωθούμε αλλά και να ενημερώσουμε την οικογένεια, τους συμμαθητές και τους φίλους μας.

Άλλωστε η πρόληψη των συνεπειών είναι καλύτερη από την αντιμετώπισή τους!

Δείτε στη συνέχεια


ΑφιερώματαΠροτείνουμεΥγεία – Κίνδυνοι
ΕΙΚΟΝΕΣ: civilprotection.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα