Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

Το ανάγλυφο της Γης

Η Γη παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία γεωμορφολογικών στοιχείων, έχει δηλαδή οροσει­ρές και πεδιάδες, λίμνες και ποτάμια, νησιά και χερσονήσους, θαλάσσιες λεκάνες κ.ά.Το ανάγλυφο της Γης, η μορφή της δηλαδή, διακρίνεται σε ηπειρωτικό και υποθαλάσσιο.

Ηπειρωτικό ανάγλυφο

Το ηπειρωτικό ανάγλυφο είναι το ανάγλυφο της στεριάς. Αποτελείται από τα γεωμορφο­λογικά στοιχεία που παρατηρούμε μελετώντας την επιφάνεια της θάλασσας και τις ακτές (οριζόντιος διαμελισμός) και από τα γεωμορφολογικά στοιχεία που παρατηρούμε στην επιφάνεια της στεριάς (κατακόρυφος διαμελισμός).
● Μερικά στοιχεία του οριζόντιου διαμελισμού είναι τα νησιά, οι κόλποι και οι χερσόνησοι, οι πορθμοί και οι ισθμοί.
● Μερικά στοιχεία του κατακόρυφου διαμελισμού είναι τα βουνά και οι οροσειρές, οι πεδι­άδες και τα οροπέδια, οι λίμνες και τα ποτάμια.

Τοπίο οριζόντιου διαμελισμού
Τοπίο κατακόρυφου διαμελισμού

Υποθαλάσσιο ανάγλυφο

Το υποθαλάσσιο ανάγλυφο είναι το ανάγλυφο του βυθού. Αποτελείται από υποθαλάσσιες οροσειρές, τάφρους κ.ά. Με τη βοήθεια των δορυφόρων οι επιστήμονες κατάφεραν να χαρτογραφήσουν ένα μικρό τμήμα του, αποκαλύπτοντας ένα θέαμα μαγευτικό!
Ακραία σημεία του ανάγλυφου

Το ψηλότερο σημείο του ηπειρωτικού ανάγλυφου βρίσκεται στην Ασία, στην κορυφή του όρους Έβερεστ (8.848 μ.). Το βαθύτερο σημείο του υποθαλάσσιου ανάγλυφου βρίσκε­ται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στην Τάφρο των Μαριάνων (10.971 μ.).

Δείτε εδώ το ψηλότερο και το βαθύτερο σημείο της Γης και παρατηρήστε εδώ ύψη και βάθη από την επιφάνεια της θάλασσας (εφαρμογές του Ψηφιακού Σχολείου).


 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ 
ΠΗΓΗ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ | ΕΙΚΟΝΕΣ: brightideasteaching.co.uk, expedia.com, turismoyrutas.blogspot.com, www.aqjdw.com, fineart
america.com, Γεωγραφία ΣΤ' τάξης, didaskaleio.weebly.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Το ηπειρωτικό ανάγλυφο
2ο μέρος: Το υποθαλάσσιο ανάγλυφο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Γεωγραφία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.