21 Νοε 2019

Το ανάγλυφο της Γης

Η Γη παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία γεωμορφολογικών στοιχείων, έχει δηλαδή οροσειρές και πεδιάδες, λίμνες και ποτάμια, νησιά και χερσονήσους, θαλάσσιες λεκάνες κ.ά.



Το ανάγλυφο της Γης, η μορφή της δηλαδή, διακρίνεται σε ηπειρωτικό και υποθαλάσσιο.

Ηπειρωτικό ανάγλυφο

Το ηπειρωτικό ανάγλυφο είναι το ανάγλυφο της στεριάς. Αποτελείται από τα γεωμορφολογικά στοιχεία που παρατηρούμε στην επιφάνεια της θάλασσας ή στις ακτές (οριζόντιος διαμελισμός) και από τα γεωμορφολογικά στοιχεία που παρατηρούμε στην επιφάνεια της στεριάς (κατακόρυφος διαμελισμός).

Μερικά στοιχεία του οριζόντιου διαμελισμού είναι τα νησιά, οι κόλποι και οι χερσόνησοι, οι πορθμοί και οι ισθμοί.
Μερικά στοιχεία του κατακόρυφου διαμελισμού είναι τα βουνά και οι οροσειρές, οι πεδιάδες και τα οροπέδια, οι λίμνες και τα ποτάμια.

Τοπίο οριζόντιου διαμελισμού


Τοπίο κατακόρυφου διαμελισμού


Υποθαλάσσιο ανάγλυφο

Το υποθαλάσσιο ανάγλυφο είναι το ανάγλυφο του βυθού. Αποτελείται από υποθαλάσσιες οροσειρές, τάφρους κ.ά. Με τη βοήθεια των δορυφόρων οι επιστήμονες κατάφεραν να χαρτογραφήσουν ένα μικρό τμήμα του, αποκαλύπτοντας ένα θέαμα μαγευτικό!





Ακραία σημεία του ανάγλυφου

Το ψηλότερο σημείο του ηπειρωτικού ανάγλυφου βρίσκεται στην Ασία, στην κορυφή του όρους Έβερεστ (8.848 μ.). Το βαθύτερο σημείο του υποθαλάσσιου ανάγλυφου βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στην Τάφρο των Μαριανών (10.971 μ.).


Ανακεφαλαίωση




Δείτε στη συνέχεια


ΑφιερώματαΓεωγραφία
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: Γεωγραφία ΣΤ΄ Δημοτικού
ΕΙΚΟΝΕΣ: brightideasteaching.co.uk (επιμέλεια: podilato98.blogspot.com), expedia.com, turismoyrutas.blogspot.com, aqjdw.com, fineartamerica.com, Γεωγραφία ΣΤ΄ Δημοτικού (επιμέλεια: podilato98.blogspot.com), didaskaleio.weebly.com
ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ebooks.edu.gr

2 σχόλια:

μαθητής11 είπε...

Ουαου

Νεφ.2008 είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα είναι πιο διασκεδαστικά από αυτά που έχει το βιβλίο της Γεωγραφίας.:-)

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα