Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014

Πάμε όπερα;Η όπερα δημιουργήθηκε την περίοδο της Αναγέννησης (τέλη 16ου αιώνα) στη Φλωρε­ντία της Ιταλίας από κάποιους μορφωμένους ανθρώπους που θέλησαν να αναβιώσουν το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Το όνομά της προέρχεται από την ιταλική φράση «opera in musica» (= έργο σε μουσική) και είναι ένα δραματικό θεατρικό έργο που το κείμενό του αποδίδεται από τους καλλιτέχνες τραγουδιστά, με συνοδεία ορχήστρας. Μπορεί να υπάρχουν και πεζοί διάλογοι ή μέρη απαγγελίας, επίσης όμως με μουσική συνοδεία.

Η όπερα χαρακτηρίζεται από επεισόδια με πολύπλοκες ή απρόβλεπτες εξελίξεις, ώστε να προκαλείται έντονη συγκίνηση. Το θέμα της κάθε φορά προέρχεται από διάφορες πηγές (μυθολογία, παραμύθια, θρύλους, ιστορία, λογοτεχνικά έργα κ.ά.).

Στην Ελλάδα παίζονταν όπερες ήδη από τον 18ο αιώνα. Κυριότερος έλληνας συνθέτης όπερας κατά τον 20ό αιώνα είναι ο Μανώλης Καλομοίρης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει μελοποιήσει έργα του Νίκου Καζαντζάκη.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή...
...και η είσοδός της στην οδό Ακαδημίας, στο κέντρο της Αθήνας

ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, www.greek-language.gr | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.statesmen.gr, el.wikipedia.org

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Το γλωσσάρι της όπερας
2ο μέρος: Επαγγέλματα της όπερας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: θέατρο, μουσική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.