10 Αυγ 2013

Η υπεριώδης ακτινοβολία

Ο Ήλιος είναι ένας ισχυρότατος σταθμός πυρηνικής ενέργειας. Παράγει ένα ευρύ φάσμα ορατών και αόρατων ακτίνων, όμως μόνο τα τρία δισεκατομμυριοστά (!) από αυτές φτάνουν στην επιφάνεια της γης. Οι μισές περίπου (το 48%) είναι ορατές, ενώ οι υπόλοιπες, οι αόρατες, διακρίνονται σε υπέρυθρες (το 46%) και υπεριώδεις (το 6%).

Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες (Ultra Violet ή UV) χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες: τις ακτίνες UVA, τις UVB και τις UVC. Οι ειδικοί λένε πως είναι οι πλέον βλαβερές για το δέρμα μας, διότι προκαλούν εγκαύματα αλλά και σοβαρότερες δερματικές παθήσεις.

Κανονικά, πριν οι ενέργειές μας δημιουργήσουν προβλήματα στο όζον που περιβάλλει την ατμόσφαιρα της γης, όλη η UVC και το μεγαλύτερο ποσοστό της UVB απορροφούνταν από το όζον, τους υδρατμούς κλπ. Έτσι, η υπεριώδης ακτινοβολία που έφτανε στη γήινη επιφάνεια αποτελούνταν κατά ένα μεγάλο μέρος από UVA και κατά ένα μικρό ποσοστό από UVB.

* Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κάθε καταστροφή στο στρώμα του όζοντος κατά 1% αντιστοιχεί σε βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά 3%...


Ακτίνες UVA

Οι ακτίνες UVA διεισδύουν στο δέρμα μας σε ιδιαίτερα μεγάλο βάθος. Δεν προκαλούν εγκαύματα, ωστόσο μπορεί να προξενήσουν μεγάλη ζημιά στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, τις ουσίες που μας χαρίζουν ένα λείο και σφριγηλό δέρμα. Είναι υπεύθυνες για το 80% της γήρανσης του δέρματος, καθώς δημιουργούν κηλίδες, ρυτίδες και χαλάρωση. Στο βάθος του χρόνου, όταν δηλαδή τις αφήνουμε να δρουν ανεξέλεγκτα, προκαλούν κυτταρική ζημιά που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

Ακτίνες UVB

Οι ακτίνες UVB δε διαπερνούν την επιδερμίδα σε μεγάλο βάθος. Δρουν στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος και προκαλούν κοκκινίλες και εγκαύματα, καταστρέφοντας τους ιστούς και τα κύτταρά του. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος.

Ακτίνες UVC

Οι ακτίνες UVC θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες, διότι κανονικά φιλτράρονται από το όζον και παρεμποδίζεται η διέλευσή τους στην επιφάνεια της Γης. Δυστυχώς η συνεχώς αυξανόμενη τρύπα του όζοντος συρρικνώνει τον ρυθμό απορρόφησής τους.



Τα αντηλιακά είναι ένα ισχυρό όπλο στην προστασία μας από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Παρατηρήστε τις εικόνες που ακολουθούν:
Στην πρώτη το δέρμα είναι εκτεθειμένο χωρίς αντηλιακό και απορροφά όλη την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας, μένοντας στην πραγματικότητα απροστάτευτο.
Στη δεύτερη το δέρμα έχει καλυφθεί σωστά με ένα αντηλιακό προϊόν, οπότε οι βλαβερές ακτίνες ανακλώνται από τα αντηλιακά φίλτρα.





Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην εικόνα που ακολουθεί:



ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com (1: spfjidan.deimg.com, 2: allurabeauty.com, 3-4: pinnokio.gr), ethnos.gr (5)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα