Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Θαλάσσια θηλαστικά

Τα θηλαστικά ζουν κατά κανόνα στη στεριά, αναπνέουν με πνεύμονες και είναι θερμόαι­μα, δηλαδή η θερμοκρασία τους είναι σταθερή (στους 36-38 ºC) και δεν επηρεάζεται α­πό το περιβάλλον. Αυτό όμως που τα ξεχωρίζει από άλλες ζωικές ομάδες είναι ότι τα θη­λυκά έχουν γαλακτοφόρους αδένες, οι οποίοι παράγουν γάλα για τη διατροφή των νεο­γνών. Όπως περιγράφει και το όνομά τους, είναι η μοναδική κατηγορία ζώων που θηλά­ζει τα μικρά της.

Θαλάσσια θηλαστικά είναι τα ζώα που περνούν όλη τους τη ζωή ή ένα πολύ μεγάλο μέρος της στη θάλασσα. Τα περισσότερα μοιάζουν πολύ με τα ψάρια, όμως δεν έχουν καμία συγγένεια μαζί τους.


Για να τα μελετήσουν καλύτερα, οι επιστήμονες τα χώρισαν σε πέντε μεγάλες κατηγορί­ες:
● Τα κητώδη (π.χ. δελφίνια, φάλαινες)
● Τα πτερυγιόποδα (π.χ. φώκιες, θαλάσσιοι ίπποι)
● Τα σειρήνια ή θαλάσσιες αγελάδες
● Τις θαλάσσιες βίδρες
● Τις πολικές αρκούδες


Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 120 είδη θαλάσσιων θηλαστικών. Στις ελληνικές θάλασσες συναντάμε, μόνιμα ή περιστασιακά, 14 είδη: 13 κητώδη και ένα πτερυγιόποδο (περισσότερα εδώ και εδώ).

ΠΗΓΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: www.thalassapedia.gr, www.thalassa-project.gr, el.wikipedia.org | ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ: podilato98.blogspot.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Τα κητώδη
2ο μέρος: Τα πτερυγιόποδα
3ο μέρος: Τα σειρήνια
4ο μέρος: Οι θαλάσσιες βίδρες
5ο μέρος: Οι πολικές αρκούδες
6ο μέρος: Η προσαρμογή των θαλάσσιων θηλαστικών

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ζώα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.