23 Αυγ 2013

Οι θαλάσσιες βίδρες

Τα πιο μικρά θαλάσσια θηλαστικά είναι οι θαλάσσιες βίδρες. Οι βίδρες (ή ενυδρίδες) ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις νυφίτσες και τα κουνάβια και κανονικά είναι υδρόβια ζώα που ζουν κυρίως σε ποτάμια και λίμνες. Δύο είδη βίδρας, ωστόσο, έχουν προσαρμοστεί στη ζωή στη θάλασσα.



Οι θαλάσσιες βίδρες ζουν κυρίως ανάμεσα στη Βόρεια Αμερική και την ανατολική Ασία:


Αν και μπορούν να περπατήσουν στη στεριά, ζουν κυρίως στον ωκεανό. Τους αρέσει πολύ να επιπλέουν ανάσκελα. Σε αυτήν τη στάση κοιμούνται, ξεκουράζονται, τρώνε ή κάνουν βόλτα τα μικρά τους, κρατώντας τα σφιχτά στην αγκαλιά τους. Πολύ συχνά τυλίγουν το σώμα τους γύρω από μεγάλα φύκια, για να μην παρασυρθούν από τα θαλάσσια ρεύματα.







Τρέφονται με ψάρια και θαλάσσια ασπόνδυλα (π.χ. καβούρια, αχινούς, μύδια). Όταν τρώνε χρησιμοποιούν και τα μπροστινά τους άκρα, ενώ πολλές φορές μεταχειρίζονται τις πέτρες ως εργαλείο για να ανοίξουν τα όστρακα.



Οι θαλάσσιες βίδρες έχουν πολύ πυκνή γούνα, την πιο πυκνή σε όλο το ζωικό βασίλειο, γι’ αυτό και κυνηγήθηκαν στο παρελθόν πολύ από τον άνθρωπο. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν σήμερα είναι η ρύπανση της θάλασσας.




ΕΙΚΟΝΕΣ: arkive.org, podilato98.blogspot.com (από projects.oregonlive.com), en.wikipedia.org, wallpoper.com, en.wikipedia.org, smithsonianmag.com, spice.duit.uwa.edu.au

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα