23 Αυγ 2013

Τα σειρήνια

Τα σειρήνια είναι τα μοναδικά φυτοφάγα θαλάσσια θηλαστικά. Το όνομά τους οφείλεται στις μυθικές Σειρήνες της ελληνικής μυθολογίας και είναι γνωστά ως θαλάσσιες αγελάδες.

Απαρτίζονται από δύο οικογένειες: τους μανάτους και τα ντουγκόνγκ.

1 Οι μανάτοι ζουν στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το όνομά τους προέρχεται από διάλεκτο της Καραϊβικής και σημαίνει «μαστός».

1 / 3
Μανάτοι
2 / 3
Μανάτοι
3 / 3
Μανάτος



2 Τα ντουγκόνγκ είναι μικρότερα σε μέγεθος από τους μανάτους και ζουν στον Ινδικό Ωκεανό και ανατολικότερα. Το όνομά τους προέρχεται από διάλεκτο της Μαλαισίας και σημαίνει «κυρά της θάλασσας» ή «γοργόνα».

1 / 3
Ντουγκόνγκ
2 / 3
Ντουγκόνγκ
3 / 3
Ντουγκόνγκ



Τα σειρήνια ζουν αποκλειστικά στο νερό, όπως τα κητώδη. Περιφέρονται αργά στα θαλάσσια λιβάδια και βόσκουν σε ρηχά νερά με αμμώδη πυθμένα, όπου και σκάβουν για ριζώματα με το παχύ άνω χείλος τους. Τα άνω άκρα τους είναι τροποποιημένα σε πτερύγια, ενώ τα πίσω έχουν εξαφανιστεί. Στη θέση τους υπάρχει μια οριζόντια πεπλατυσμένη ουρά.

Κάποτε ζούσαν και στη Μεσόγειο, ενώ απολιθώματα έχουν βρεθεί και στην Κρήτη. Στο παρελθόν κυνηγήθηκαν πολύ από τους ανθρώπους για το κρέας, το δέρμα και το λίπος τους. Σήμερα το κυνήγι τους έχει απαγορευτεί, ωστόσο όλα τα σειρήνια κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουν είναι η θαλάσσια ρύπανση που καταστρέφει τους βιότοπούς τους και οι συγκρούσεις με θαλάσσια σκάφη που τα τραυματίζουν ή τα σκοτώνουν.


ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com (1: oceana.org, 2: hercegbosna.org), naturelssi.com, fl.biology.usgs.gov, macroevolution.net, sospecies.org, noelpecout.blog.lemonde.fr, tendua.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα