23 Αυγ 2013

Οι πολικές αρκούδες

Μία από τις κατηγορίες των θαλάσσιων θηλαστικών είναι οι πολικές αρκούδες. Ζουν στον Βόρειο Παγωμένο (ή Αρκτικό) Ωκεανό και στις γύρω περιοχές.



Ο αγαπημένος τους βιότοπος είναι η επιφάνεια των θαλάσσιων πάγων. Εκεί ζευγαρώνουν και ανατρέφουν τα μικρά τους. Ωστόσο είναι προσαρμοσμένες και για τη ζωή στη θάλασσα: Μπορούν να κολυμπήσουν αρκετή ώρα και με μεγάλη επιδεξιότητα, το σώμα τους μέσα στο νερό έχει υδροδυναμικό σχήμα και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών υπάρχουν μεμβράνες για να κολυμπούν πιο εύκολα. Επίσης έχουν μια στοιβάδα λίπους κάτω από το δέρμα, η οποία τις διατηρεί ζεστές.



Η διατροφή τους εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη θάλασσα, καθώς τρέφονται κυρίως με φώκιες, θαλάσσιους ίππους, φάλαινες, ταράνδους, θαλασσοπούλια, φύκια και αβγά.





Το χρώμα του δέρματός τους είναι πολύ σκούρο —έως και μαύρο!— και καλύπτεται σχεδόν παντού από πλούσιο λευκό τρίχωμα. Με αυτόν τον τρόπο συγκρατούν όσο το δυνατόν περισσότερη θερμότητα, κάτι που είναι απαραίτητο για την επιβίωση στις χαμηλές θερμοκρασίες.



Οι πολικές αρκούδες πέφτουν σε χειμερία νάρκη από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Το διάστημα αυτό το περνούν μέσα σε λάκκους που έχουν σκάψει στο χιόνι.



Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν είναι η κλιματική αλλαγή που καταστρέφει τον βιότοπό τους, δηλαδή τους αρκτικούς πάγους. Περισσότερα εδώ.




ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com (από images.nationalgeographic.com), en.wikipedia.org, wallpaperhi.com, kuchiki977.livejournal.com, newshoesshop.blogspot.com, newswatch.nationalgeographic.com, lovethesepics.com

2 σχόλια:

ο ζωηρός μαθητής είπε...

Ένα βιντεάκι που δείχνει τις συνέπειες, για τις πολικές αρκούδες από την κλιματική αλλαγή, με χιουμοριστικό τρόπο βρίσκεται εδώ.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι εξαιρετική όλη η σειρά των αναρτήσεων για τα θαλάσσια θηλαστικά. Καλή συνέχεια!

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ, Αντώνη! Γέλασα πικρά και με το βιντεάκι! :))

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα