10 Αυγ 2013

Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Ο ήλιος είναι η πηγή ενέργειας και ζωής του πλανήτη μας (βλ. εδώ). Ειδικά σε εμάς τους ανθρώπους ενεργοποιεί τη σύνθεση της βιταμίνης D και βοηθά να προλάβουμε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία και διάφορες παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.


Πιο συγκεκριμένα ο ήλιος:

1 Σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ευχάριστη διάθεση και την ψυχική ευφορία. Πώς να το κάνουμε: μας φτιάχνει το κέφι!

2 Βοηθάει το δέρμα μας να δημιουργήσει τη βιταμίνη D3, η οποία στη συνέχεια θα μετατραπεί στο συκώτι σε βιταμίνη D και μαζί με το ασβέστιο θα δημιουργήσουν γερά κόκαλα.

3 Χαρίζει το ορατό φως, που προάγει την καλή όραση, και εξασφαλίζει την ικανότητα του ματιού να αναγνωρίζει τα χρώματα.

4 Επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού μέσω του αμυντικού συστήματος του δέρματος και συμβάλλει στη βελτίωση δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση.

Η χώρα μας έχει υψηλό ποσοστό ηλιοφάνειας και οι ατέλειωτες ώρες στις παραλίες, οι βόλτες και τα παιχνίδια κάτω από τον καυτό ήλιο αποτελούν αγαπημένες συνήθειες.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες μειώθηκε σημαντικά η στιβάδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα και αυξήθηκε σημαντικά η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη Γη. Τώρα πια οι ευεργετικές ακτίνες του ήλιου απειλούν το δέρμα και τη γενικότερη υγεία μας.

Τα παιδιά μάλιστα κινδυνεύουν περισσότερο, αφού το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο από των μεγάλων και μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.


Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο και με τις σωστές προφυλάξεις. Τα ηλιοκαμένα παιδάκια που παίζουν ανέμελα με τα κουβαδάκια τους στην άμμο, μια συνηθισμένη καλοκαιρινή εικόνα είκοσι χρόνια πριν, είναι (πρέπει να είναι) μια μακρινή ανάμνηση.

Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας προκαλεί μόνιμες βλάβες στο DNA και διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία των δερματικών κυττάρων. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία σε μικρή ηλικία είναι υπεύθυνη για τις βλάβες που φανερώνονται αργότερα, όταν τα παιδιά μεγαλώσουν.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για το 90% των δερματικών καρκίνων. Η μεγαλύτερη ζημιά από τον ήλιο προκαλείται μέχρι να γίνουμε 18–20 ετών. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι σχεδόν το 80% των βλαβών μετά την ηλικία των 30 οφείλονται στη συσσωρευτική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας των παιδικών χρόνων.

Αυτό σημαίνει ότι καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πάθει διάφορες μορφές καρκίνου, με πιο διαδεδομένη το μελάνωμα.


Το σώμα μας, βεβαίως, αντιδρά και... μαυρίζει. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το μαύρισμα δείχνει ότι το δέρμα μας έχει αρχίσει να φθείρεται. Ακόμη κι αν είστε χαριτωμένοι με τη μαυρισμένη πλατούλα και τις φακίδες που αποκτήσατε στη μύτη, αυτές οι κηλίδες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ενδείξεις για τη ζημιά που προξένησε ο ήλιος.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ενημερωθούμε για την αντηλιακή προστασία και να υιοθετήσουμε σωστές συνήθειες. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι ο ήλιος θα παραμείνει φίλος και όχι εχθρός μας.

Δείτε στη συνέχεια


ΑφιερώματαΔιάστημαΚαλοκαίριΥγεία – Κίνδυνοι
ΠΗΓΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: ec.europa.eu, ekatoflorinas.iosites.org, hightechmed.gr, kids.in.gr, medlabgr.blogspot.com, syllogos9.blogspot.com, cverros.gr, erallis.gr, ethnos.gr, familylife.gr, fsl.gr, infokids.gr, medlook.net, pinnokio.gr, mitrikosthilasmos.com, sunprotectionclothing.gr, tovima.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ: tovima.gr (1), podilato98.blogspot.com (2-3: από melampous.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα