Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Ο ήλιος είναι η πηγή ενέργειας και ζωής του πλανήτη μας (βλ. εδώ). Ειδικά σε εμάς τους ανθρώπους ενεργοποιεί τη σύνθεση της βιταμίνης D και βοηθά να προλάβουμε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία και διάφορες παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.


Πιο συγκεκριμένα ο ήλιος:
● Σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ευχάριστη διάθεση και την ψυχική ευφορία. Πώς να το κάνουμε: μας φτιάχνει το κέφι!
● Βοηθάει το δέρμα μας να δημιουργήσει τη βιταμίνη D3, η οποία στη συνέχεια θα με­τα­τρα­πεί στο συκώτι σε βιταμίνη D και μαζί με το ασβέστιο θα δημιουργήσουν γερά κό­κα­λα.
● Χαρίζει το ορατό φως, που προάγει την καλή όραση, και εξασφαλίζει την ικανότητα του ματιού να αναγνωρίζει τα χρώματα.
● Επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού μέσω του αμυντικού συστήματος του δέρματος και συμβάλλει στη βελτίωση δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση.

Η χώρα μας έχει υψηλό ποσοστό ηλιοφάνειας και οι ατέλειωτες ώρες στις παραλίες, οι βόλτες και τα παιχνίδια κάτω από τον καυτό ήλιο αποτελούν αγαπημένες συνήθειες. Δυ­στυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες μειώθηκε σημαντικά η στιβάδα του όζοντος στην ατμό­σφαιρα και αυξήθηκε σημαντικά η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη Γη. Τώ­ρα πια οι ευεργετικές ακτίνες του ήλιου απειλούν το δέρμα και τη γενικότερη υγεία μας. Τα παιδιά μάλιστα κινδυνεύουν περισσότερο, αφού το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο α­πό των μεγάλων και μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.


Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο και με τις σωστές προφυλάξεις. Τα ηλιο­καμένα παιδάκια που παίζουν ανέμελα με τα κουβαδάκια τους στην άμμο, μια συνηθισμέ­νη καλοκαιρινή εικόνα είκοσι χρόνια πριν, είναι (πρέπει να είναι) μια μακρινή ανάμνηση. Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας προκαλεί μόνιμες βλάβες στο DNA και διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία των δερματικών κυττάρων. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία σε μικρή ηλικία είναι υπεύθυνη για τις βλάβες που φα­νερώνονται αργότερα, όταν τα παιδιά μεγαλώσουν.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για το 90% των δερματι­κών καρκίνων. Η μεγαλύτερη ζημιά από τον ήλιο προκαλείται μέχρι να γίνουμε 18-20 ε­τών. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι σχεδόν το 80% των βλαβών μετά την η­λικία των 30 ο­φείλονται στη συσσωρευτική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας των παιδι­κών χρόνων. Αυ­τό σημαίνει ότι καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα έχει περισσότερες πιθανό­τητες να πάθει διάφορες μορφές καρκίνου, με πιο διαδεδομένη το μελάνωμα.


Το σώμα μας, βεβαίως, αντιδρά και... μαυρίζει. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το μαύρι­σμα δείχνει ότι το δέρμα μας έχει αρχίσει να φθείρεται. Ακόμη κι αν είστε χαριτωμένοι με τη μαυρισμένη πλατούλα και τις φακίδες που αποκτήσατε στη μύτη, αυτές οι κηλίδες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ενδείξεις για τη ζημιά που προξένησε ο ήλιος.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ενημερωθούμε για την αντηλιακή προστασία και να υιο­θε­τή­σου­με σωστές συνήθειες. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι ο ήλιος θα παραμείνει φίλος και ό­χι εχ­θρός μας.

ΠΗΓΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: ec.europa.eu, ekatoflorinas.iosites.org, hightechmed.gr, kids.in.gr, medlabgr.blogspot.gr, syllogos9.blogspot.gr, www.cverros.gr, www.erallis.gr, www.ethnos.gr, www.familylife.gr, www.fsl.gr, www.infokids.gr, www.medlook.net, www.pinnokio.gr, www.mitrikosthilasmos.com, www.sunprotectionclothing.gr, www.tovima.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ: www.tovima.gr (1), www.melampous.gr (2-3)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Η υπεριώδης ακτινοβολία
2ο μέρος: Ήλιος: φίλος ή εχθρός;
3ο μέρος: Οδηγός αντηλιακής προστασίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.