7 Αυγ 2013

Οδηγίες για σωστή χρήση του αντηλιακού

Τα αντηλιακά προϊόντα είναι χρήσιμα μόνο όταν εφαρμόζονται σωστά!



1. Πριν την έκθεση στον ήλιο

Το δέρμα μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να απορροφήσει το αντηλιακό, οπότε δεν πρέπει να βγαίνουμε από το σπίτι χωρίς να το έχουμε βάλει σε κάθε σημείο του σώματος που θα εκτεθεί στον ήλιο.

Όταν βάζουμε αντηλιακό τη στιγμή που φτάνουμε στην παραλία, τα συστατικά του δεν προλαβαίνουν να δράσουν για να μας προστατεύσουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και οι επιβλαβείς ακτίνες καταφέρνουν να εισχωρήσουν στο δέρμα.

2. Σε όλα τα σημεία που θα εκτεθούν

Καλύπτουμε σωστά όλο το σώμα μας. Δεν ξεχνάμε την πλάτη, τους ώμους και τα πόδια και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο πρόσωπο: κλείνουμε τα μάτια όταν βάζουμε αντηλιακό και δεν παραλείπουμε τα αφτιά, τη μύτη και τις άκρες των χειλιών.

Για τα χείλη υπάρχουν ειδικά αντηλιακά προϊόντα με δείκτη προστασίας. Για τα μαλλιά, εκτός από το καπέλο, υπάρχουν επίσης ειδικά αντηλιακά προϊόντα (oι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να ξεθωριάσουν το χρώμα τους και να τα κάνουν λιγότερο λαμπερά).

3. Δύο στρώσεις

Εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε δύο στρώσεις για πιο ολοκληρωμένη προστασία. Είναι σημαντικό να το απλώνουμε σε στεγνό και καθαρό δέρμα, για να απορροφάται καλύτερα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν λίγη ποσότητα στο δέρμα τους, σε πολύ λεπτή στρώση. Έτσι όμως μειώνουν τη δράση του αντηλιακού περίπου στο μισό. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αν απλώσουμε το αντηλιακό δύο φορές, η πρώτη στρώση θα απορροφηθεί από το δέρμα, ενώ η δεύτερη θα «καθίσει» επάνω του, εξασφαλίζοντας την πολύτιμη δράση. Με τη δεύτερη στρώση, επίσης, καλύπτουμε τις περιοχές που ίσως παραλείψαμε με την πρώτη.

4. Ανανέωση

Η επίδραση του αντηλιακού διαρκεί για δύο ώρες περίπου. Μετά πρέπει να ξαναβάλουμε.

Το κολύμπι, ο αέρας και η υπερβολική εφίδρωση (π.χ. λόγω σπορ), αφαιρούν το αντηλιακό πιο γρήγορα από το δέρμα.



5. Μέσα στο νερό

Χρειαζόμαστε αντηλιακό και όταν κολυμπάμε, αφού οι ακτίνες του ήλιου δε φιλτράρονται από το νερό. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν κινδυνεύουμε να καούμε, τουλάχιστον στον βαθμό που αυτό μπορεί να συμβεί όταν είμαστε ακίνητοι στην άμμο.

Ακόμη και τα αδιάβροχα αντηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από 80 λεπτά στο νερό. Ο χρόνος δράσης τους μάλιστα είναι μικρότερος αν μας χτυπάει το κύμα, ιδρώνουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή σκουπιζόμαστε με την πετσέτα μετά το μπάνιο.

6. Έκθεση στον ήλιο για συγκεκριμένη ώρα

Οι πρόσθετες εφαρμογές αντηλιακού δεν επιμηκύνουν την περίοδο προστασίας πέρα από τον χρόνο που επιτρέπει ο φωτότυπός μας. Αν, για παράδειγμα, είναι πιθανό να καούμε μετά από μία ώρα στον ήλιο, μια επιπλέον στρώση αντηλιακού μετά τη μία ώρα δε θα μας προσφέρει καμιά επιπλέον προστασία.

7. Σε μεγάλο υψόμετρο

Στο βουνό, κατά τη διάρκεια πεζοπορίας, ορειβασίας ή σκι, το εκτεθειμένο δέρμα πρέπει να προστατεύεται με αντηλιακό κάθε μία ώρα και το καλοκαίρι και τον χειμώνα.

8. «Φρέσκα» αντηλιακά

Δεν εμπιστευόμαστε αντηλιακά που έχουν περισσέψει από το προηγούμενο καλοκαίρι. Η σύνθεσή τους με την πάροδο του χρόνου γίνεται λιγότερο αποτελεσματική, ενώ η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες τα εξασθενεί ακόμη πιο γρήγορα.




ΕΙΚΟΝΕΣ: parentdish.co.uk, gardenista.com, risingbd.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα