Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Ένα πλωτό Ναυτικό Μουσείο!

Το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ»

Είναι το πλοίο που υπήρξε τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του, το πλοίο που δεν έχα­σε ούτε μία μάχη! Το πιο ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του Πολεμικού Ναυ­τικού βρίσκεται στον Φλοίσβο του Φαλήρου και λειτουργεί ως μουσείο.

Το θωρηκτό «Αβέρωφ»

Σύντομη ιστορία του πλοίου

 1908  Η ελληνική κυβέρνηση παραγγέλνει σε ναυπηγείο της Ιταλίας ένα καταδρομικό πλοίο. Το ποσό της προκαταβολής προέρχεται από τον Γεώργιο Αβέρωφ.

 1911  Το θωρηκτό φτάνει στην Ελλάδα και αγκυροβολεί στον όρμο του Φαλήρου.

 1912-1913  Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι αποτελούν αναντίρρητα την πλέον ένδοξη πολεμική περίοδο του θωρηκτού. Το «Αβέρωφ» συμμετέχει στην απελευθέρωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις ναυμαχίες της Έλλης (Δε­κέμβριος 1912) και της Λήμνου (Ιανουάριος 1913) ενάντια στον οθωμανικό στόλο: Α­ξιοποιώντας τη μεγάλη του ταχύτητα και το βεληνεκές των πυροβόλων του αποσπάται από τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο και καταδιώκει τον εχθρικό, τρέποντάς τον σε φυγή. Η τακτική του πλοιάρχου Κουντουριώτη δίνει τη νίκη και τον αδιαμφισβήτητο έλεγχο του Αιγαίου στην Ελλάδα και μεταβάλλει πλοίο και ναύαρχο σε ζωντανούς μύθους.

 1917-1918  Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο οι υπηρεσίες του είναι ελάχιστες, καθώς ο τουρκικός στόλος παραμένει κλεισμένος στα Δαρδανέλια λόγω της ναυτικής υπεροχής των Συμμάχων. Με το τέλος του πολέμου εισπλέει στην Κωνσταντινούπολη και υψώνει την ελληνική σημαία, για να δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους νικητές.

 1919-1922  Κατά τις επιχειρήσεις στη Μικρά Ασία η κύρια προσφορά του είναι να μετα­φέρει στρατιώτες και να καλύπτει τις αποβατικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Θράκη. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή βοηθάει στην αποχώρηση των Ελλήνων της περιο­χής.

 1941  Μετά την κήρυξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο ελληνικός στόλος μεταφέρεται μαζί με την κυβέρνηση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το «Αβέρωφ» είναι ένα από τα λίγα ελληνικά πλοία που καταφέρνουν να φτάσουν σώα, καθώς τα περισσότερα θα βυθι­στούν από τις επιδρομές γερμανικών αεροπλάνων.
● Κατά τη διάρκεια του πολέμου το θωρηκτό περιπολεί στον Ινδικό Ωκεανό.

 1944  Το πλοίο επιστρέφει την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στην απελευθερωμένη Ελ­λάδα και αγκυροβολεί πανηγυρικά στον φαληρικό όρμο.

 1952  Το θωρηκτό έχει «γεράσει» και διατάσσεται ο παροπλισμός του.

 1956  Το πλοίο ελλιμενίζεται στον Πόρο και παραμένει παραμελημένο.

 1984  Το Πολεμικό Ναυτικό αποφασίζει να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο και το μετα­φέρει στο Φάληρο.

Πατήστε στην εικόνα και μεταφερθείτε στον ιστότοπο αυτού του πρωτότυπου μουσείου:


ΠΗΓΕΣ: www.averof.mil.gr, el.wikipedia.org | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.averof.mil.gr, www.defence-point.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Θωρηκτό «Αβέρωφ» (από τον george21)
2ο μέρος: Το θωρηκτό «Αβέρωφ» (από την tzina45)
3ο μέρος: Πολεμικές αναμνήσεις του παππού μου (από τον Vans333Dp)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορία, σχολική ζωή


2 σχόλια:

Anthony12 είπε...

Καλησπέρα Δάσκαλε! :)
Πολύ ωραία αναφορά για το θωρυκτό Αβέρωφ.Η είκονα που έχετε βάλει 1η είναι βοηθητική,και γι' αυτό την αποθήκευσα στον υπολογιστή μου.:)

δάσκαλος98 είπε...

Καλησπέρα, παλικάρι μου! :))
Γι' αυτό και την άφησα μεγάλη μεγάλη. Να 'ναι χορταστική!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.