19 Απρ 2013

Το καναρινί ποδήλατο

Μια ταινία του Δημήτρη Σταύρακα



Ο Άρης Σιούτης διορίζεται δάσκαλος στην έκτη τάξη ενός δημόσιου σχολείου της Αθήνας και ανακαλύπτει ότι ένας από τους μαθητές του, ο Λευτέρης Μουρατίδης, είναι σχεδόν αναλφάβητος και απομονωμένος από τους συμμαθητές του.

Αποφασίζει να βοηθήσει το παιδί να βγει από το αδιέξοδο, όμως αντιμετωπίζει πολλαπλά εμπόδια: οι συνάδελφοί του είναι ηττοπαθείς και δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει κάτι, ο ίδιος ο Λευτέρης δύσπιστος, οι γονείς του δεν είναι πολύ συνεργάσιμοι, ενώ και η συμπεριφορά των υπόλοιπων παιδιών δεν είναι πάντοτε φιλική απέναντι στον Λευτέρη.

Η αποφασιστικότητα και η επιμονή του θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Την κρίσιμη στιγμή που ο Λευτέρης είναι έτοιμος να τα παρατήσει ο δάσκαλος βρίσκει τρόπο να τον εμψυχώσει και να τον ενθαρρύνει...

Η ταινία γυρίστηκε το 1999. Πιστή στην πραγματικότητα (βασίζεται άλλωστε σε αληθινή ιστορία), δεν τελειώνει με «επαίνους» αλλά τονίζει την εμπιστοσύνη στην αξία των ανθρώπινων σχέσεων και στην αξία της θέλησης.

Παρακολουθήστε την ταινία στο βίντεο που ακολουθεί...


...ή δείτε τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα που επιμελήθηκαν Τα νέ@ της τάξης μας:


Σχολική ζωήΤαινίες
ΚΕΙΜΕΝΟ: Γλώσσα ΣΤ΄ Δημοτικού
ΕΙΚΟΝΑ: ert.gr

2 σχόλια:

Unknown είπε...

!

Νέα Αρχή - Νέα Ελπίδα είπε...

Εκπληκτική ταινία! Δεν την είχα δει μέχρι τώρα, αλλά με κέρδισε από το πρώτο λεπτό. Απλή, καλογυρισμενη, με λιτό ύφος και καλές ερμηνείες, οχι μόνο από τους επαγγελματιες ηθοποιούς, μα και από τους μικρούς μαθητές! Αναρωτιέμαι αν κάποιο από τα παιδιά ασχολήθηκε με την υποκριτική. Το νόημα σαφες, απλό, ξεκαθαρο και ιδιαίτερα διδακτικό δείχνοντας πως τα αυτονόητα τα κάνουμε εμείς οι άνθρωποι να φαίνονται τα πιο δύσκολα. Με λίγα λόγια : Μην τα παρατάς. Μην αφηνεις παρεξηγησεις καθε είδους να σε πάνε πίσω. Κάνε το σωστό βοηθώντας και σεβομενος τους άλλους, γιατί μόνο έτσι βοηθας και σέβεσαι τον εαυτό σου.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα