4 Απρ 2013

Άνοιξη

Από τον Anthony12
Μαθητής της έκτης τάξης

Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης. Αστρονομικά ξεκινά με την εαρινή ισημερία κατά τις 21 Μαρτίου στο Βόρειο Ημισφαίριο, περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου.



Το μόνο πράγμα που αιτιολογεί την ύπαρξη των εποχών είναι το γεγονός ότι ο άξονας της Γης δεν είναι κατακόρυφος ως προς τον δορυφόρο της. Για την ακρίβεια, έχει απόκλιση της τάξεως των 23,5 περίπου αρκτικών μοιρών. Έτσι, οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του καλοκαιριού, το ένα μέρος του πλανήτη είναι περισσότερο άμεσα εκτεθειμένο στις ακτίνες του Ηλίου. Η έκθεση στις ακτίνες του Ηλίου αλλάζει, καθώς η Γη γυρίζει γύρω από τον δορυφόρο της. Οποιαδήποτε στιγμή, ανεξάρτητα από την εποχή, στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο επικρατούν διαφορετικές εποχές.


Ο κύκλος των εποχών στις πολικές και εύκρατες ζώνες του ενός ημισφαιρίου είναι αντίθετος σε αυτές του άλλου. Για παράδειγμα, όταν είναι καλοκαίρι στο Βόρειο Ημισφαίριο, τότε στο Νότιο Ημισφαίριο επικρατεί χειμώνας, και αντίστροφα. Όταν είναι άνοιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο, είναι φθινόπωρο στο Νότιο Ημισφαίριο, και αντίστροφα.


Η Περσεφόνη, κόρη της θεάς Δήμητρας και του Δία, έπαιζε σε μια πανέμορφη καταπράσινη περιοχή, το Νύσσιον Πεδίο, μαζί με τις Ωκεανίδες Νύμφες. Εντυπωσιασμένη, βλέπει έναν πανέμορφο νάρκισσο και θέλησε να τον κόψει. Τότε εμφανίστηκε ο θεός του Κάτω Κόσμου, ο Άδης (Πλούτωνας) και την έκλεψε, αφού προηγουμένως είχε πάρει τη συγκατάθεση του Δία. Η Δήμητρα μάταια έψαχνε να τη βρει. Κάποια μέρα, μίλησε με τον βασιλιά Ήλιο, ο οποίος της εξήγησε τι είχε συμβεί, κι αυτή έχοντας θυμώσει πάρα πολύ με τον Δία που επέτρεψε την αρπαγή της κόρης τους, αντί να γυρίσει στον Όλυμπο, μεταμορφώθηκε σε γριά και άρχισε να περιπλανάται στις πόλεις. Έτσι, έφτασε στην Ελευσίνα όπου ζήτησε να της χτίσουν έναν ναό. Αποσύρθηκε στον ναό λοιπόν, έκοψε κάθε επαφή με τον κόσμο και όλη μέρα θρηνούσε για τον χαμό της κόρης της, μέχρι που η γη έπαψε να βλασταίνει και ο αφανισμός των ανθρώπων απειλούσε τον κόσμο. Βλέποντας αυτά, ο Δίας έστειλε τον Ερμή στον Άδη ζητώντας του να επιτρέψει την άνοδο της Κόρης για να ηρεμήσει η Δήμητρα. Ο Άδης την έστειλε, αφού πρώτα της έδωσε να φάει καρπό ροδιού, για να εξασφαλίσει την επιστροφή της.


Η Περσεφόνη συνάντησε τη μητέρα της στην Ελευσίνα, όμως μόλις η Δήμητρα αντιλήφθηκε ότι η κόρη της έφαγε τον καρπό κατάλαβε ότι δεν μπορεί να την κρατήσει για πάντα κοντά της. Τη λύση έδωσε η Ρέα, η μητέρα του Δία, του Άδη και της Δήμητρας, μέσω της οποίας έγινε συμβιβασμός ανάμεσα στους θεούς και αποφάσισαν ότι η Περσεφόνη θα περνούσε το 1/3 του χρόνου με τον σύζυγο της Άδη και τα 2/3 στον Όλυμπο με τη μητέρα της. Μ’ αυτόν τον τρόπο πείστηκε και η Δήμητρα να γυρίσει στον Όλυμπο και μόλις βγήκε από τον ναό που είχε κλειστεί, η γη άνθισε ξανά!


Έτσι, δημιουργήθηκαν οι εποχές. Όταν η Περσεφόνη βρίσκεται στον Όλυμπο μαζί με τη μητέρα της, η Δήμητρα είναι χαρούμενη και αφήνει τη γη να ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ, όταν η Κόρη είναι στον Άδη, η Δήμητρα, θρηνεί και επικρατεί ο χειμώνας και το φθινόπωρο.

     


Χρόνος
ΠΗΓΕΣ: stgouma.users.uth.gr, Βικιπαίδεια

3 σχόλια:

δάσκαλος98 είπε...

Άλλη μια πολύ καλή δουλειά, Anthony12! :))
Λάτρεψα ιδιαίτερα την πρώτη φωτογραφία! Εξαιρετική!

Nasia28 είπε...

Συμφωνώ απόλυτα! Keep going Anthony12!

Anthony12 είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!:)

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα