Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Στα ζωάκια με αγάπη και υπευθυνότητα!

Είναι πολύ σημαντικό να σεβόμαστε και να εκτιμούμε όσα μας προσφέρει η Γη. Ανάμεσά τους είναι το νερό, το έδαφος (που μας συντηρεί και μας προσφέρει τις πρώτες ύλες), τα φυτά (που παράγουν τροφή για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και οξυγόνο), αλλά και τα ζώα (που μας τρέφουν και μας βοηθούν ποικιλοτρόπως).


Ο πλανήτης που κατοικούμε δεν ανήκει στον άνθρωπο για να τον εκμεταλλεύεται (κατα­στρέφοντάς τον μάλιστα) ούτε έχει το δικαίωμα να κάνει τα άλλα όντα να υποφέρουν.

Η δύναμη, άλλωστε, συνεπάγεται
και την ανάλογη υπευθυνότητα!


Κάθε πλάσμα έχει δικαίωμα να ζει και να μην υποφέρει. Δυστυχώς οι άνθρωποι πολλές φορές βασανίζουμε τα ζώα είτε από απροσεξία, είτε λόγω εκμετάλλευσης, είτε επίτη­δες.

Όταν από πρόθεση προκαλούμε στα ζώα μη απαραίτητο πόνο, όταν τα παραμελούμε κα­κόβουλα, όταν δηλαδή τα κάνουμε να υποφέρουν, ενώ μπορούμε να το αποφύγουμε ή να το προλάβουμε, τότε μιλάμε για κακοποίηση ζώων.


Τα άτομα, άλλωστε, που βασανίζουν ζώα επίτηδες είναι πολύ πιθανό να κακοποιούν (ή να κακοποιήσουν στο μέλλον) και ευάλωτους ανθρώπους, όπως π.χ. παιδιά και ηλικιω&shyμένους.

Ευτυχώς είναι πολλοί όσοι αντιδρούν, όσοι σέβονται τα ζώα και τα αγαπούν με υπεύθυ&shyνο τρόπο. O πρώτος νόμος, μάλιστα, εναντίον της κακοποίησης των ζώων ψηφίστηκε στην Αμερική το 1641!


Έκαναν κάτι λάθος;


ΠΗΓΗ: www.mentoras.org | ΕΙΚΟΝΕΣ: abc.net.au, care2.com, welovehani.blogspot.com, www.glogster.com, bmarisol.wordpress.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Ο δωδεκάλογος του ζωόφιλου
2ο μέρος: Η διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ζώα, περιβάλλον


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.