Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

Υποθετικές προτάσεις

Οι υποθετικές προτάσεις ανήκουν στις εξαρτημένες (δευτερεύουσες) προτάσεις. Αυ­τό σημαίνει ότι δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους στον λόγο και χρειάζονται μια κύ­ρι­α πρόταση για να τις συμπληρώνει.

Παράδειγμα:    1  Αν δεις τη Μαρία,
Παράδειγμα:    2  πες της ότι τη θέλω επειγόντως!

● Η πρόταση 1 δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στον λόγο: χρειάζεται συμπλήρωμα. Εί­ναι μια εξαρτημένη (ή δευτερεύουσα) πρόταση.
● Η πρόταση 2, ωστόσο, μπορεί να σταθεί μόνη της στον λόγο, δε χρειάζεται συ­μπλή­ρω­­μα. Είναι μια ανεξάρτητη (ή κύρια) πρόταση.

Οι υποθετικές προτάσεις δηλώνουν τι πρέπει να γίνει για να πραγματοποιηθεί αυτό που λέει η κύρια πρόταση και εισάγονται με τους υποθετικούς συνδέσμους, δηλαδή με τις παρακάτω λέξεις ή φράσεις:


αν, εάν, άμα, εφόσον, είτε... είτε, εκτός (κι) αν


Η εξαρτημένη υποθετική πρόταση λέγεται και υπόθεση, ενώ η κύρια πρόταση που σχε­τί­­ζε­ται μαζί της ονομάζεται απόδοση. Και οι δύο μαζί, υπόθεση και απόδοση, σχη­μα­τί­ζουν τον υποθετικό λόγο.


ΠΗΓΗ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Ε'-ΣΤ' ΤΑΞΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Αν (θυγατρικό)
2ο μέρος: Αν
3ο μέρος: Αν ένα παιδί...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: προτάσεις


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαριστώ ποδήλατο για τις χρήσιμες Συμβουλές!!!!!!

δάσκαλος98 είπε...

Χαριστώ ανώνυμε/η! ;p

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.