Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

Προστατεύουμε τα δάση από τις πυρκαγιές

Τα τελευταία 25 χρόνια στη χώρα μας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποβαθ­μιστεί σημαντικά περισσότερα από δύο εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκ­τάσεων. Το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από αμέλεια: την αμέλεια καθενός από εμάς που πετάει ένα αναμμένο τσιγάρο, που εκτελεί επικίνδυνες εργασίες στην ύπαιθρο, που στήνει μια ψησταριά μέσα σε δασική περιοχή.Ακριβώς αυτήν την καταστροφική αμέλεια καταγράφει με ευφάνταστο και χιουμοριστικό τρόπο η καμπάνια της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς «Ένα Panda δεν μπορεί να κάνει τα πάντα» που υλοποιήθηκε το 2010 με την εθελοντική συμμετοχή του Χρή­στου Χατζηπαναγιώτη. Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται έναν λαϊκό τύπο, ο οποίος κά­νει πράξη με εξόφθαλμο τρόπο όλες τις προαναφερόμενες απαράδεκτες συνήθειες με φανερό τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Την κρίσιμη στιγμή «πιάνεται» επ’ αυτοφώ­ρω από ένα πάντα, το οποίο τον σταματά.

Πατήστε στις εικόνες και δείτε την καμπάνια:


Ας βοηθήσουμε κι εμείς τη συμπαθητική αρκούδα που εικονίζεται στο σήμα του WWF και ας προστατεύσουμε τα ελληνικά δάση από τις πυρκαγιές. Να τι μπορούμε να κάνουμε:

 1  Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα, γυαλιά και άλλα σκουπίδια, καθώς συχνά προκα­λούν μικροεστίες που μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφικές πυρκαγιές.

 2  Δεν ανάβουμε φωτιές στην ύπαιθρο, αποθαρρύνουμε όσους δούμε να το κάνουν και ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική για όποια τέτοια δραστηριότητα εντοπίζουμε. Δεν ξεχνάμε ότι το άναμμα φωτιάς την αντιπυρική περίοδο (Μάιος-Οκτώβριος) απαγο­ρεύεται από τον νόμο.

 3  Αποφεύγουμε όλες εκείνες τις εργασίες στην ύπαιθρο που ενέχουν κίνδυνο πυρ­κα­γιάς, όπως κάψιμο ξερών χόρτων, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου ερ­γαλεί­ου που δημιουργεί σπινθήρες κτλ.

 4  Ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική (τηλέφωνο: 199) για οποιαδήποτε εστία φω­τιάς, καπνό ή ακόμη και μυρωδιά πέσει στην αντίληψή μας. Δεν επαναπαυόμαστε ότι το έχει κάνει ή θα το κάνει κάποιος άλλος. Η έγκαιρη επέμβαση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της φωτιάς και εξαρτάται εν πολλοίς από εμάς.ΠΗΓΕΣ: www.wwf.gr, www.wwf.gr/panda/ | ΕΙΚΟΝΕΣ: ferzeledon.blogspot.com (1), www.wwf.gr/panda/ (2-5), www.futuretimeline.net (6)


4 σχόλια:

maranda είπε...

Φήμες λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών οφείλεται στα ...φλογερά θέματα που αναρτά ο δάσκαλος98...:D

δάσκαλος98 είπε...

...ο οποίος κάθεται αναπαυτικά στο καζάνι του και χαζεύει τους βοδινούς κύβους που πλέουν τριγύρω! Κουράγιο! :))

maranda είπε...

Κατάλαβα,βράζεις στο ζουμί σου.
Οι κύβοι που επιπλέουν είναι για ...επιπλέον νοστιμιά;

δάσκαλος98 είπε...

Εννοείται! Χα χα χα!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.