6 Απρ 2016

Προστατεύουμε τα δάση από τις πυρκαγιές

Τα τελευταία 25 χρόνια στη χώρα μας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά περισσότερα από δύο εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

Το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από αμέλεια: την αμέλεια καθενός από εμάς που πετάει ένα αναμμένο τσιγάρο, που εκτελεί επικίνδυνες εργασίες στην ύπαιθρο, που στήνει μια ψησταριά μέσα σε δασική περιοχή.



Ακριβώς αυτήν την καταστροφική αμέλεια καταγράφει με ευφάνταστο και χιουμοριστικό τρόπο η καμπάνια της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς «Ένα Panda δεν μπορεί να κάνει τα πάντα» που υλοποιήθηκε το 2010 με την εθελοντική συμμετοχή του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη.

Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται έναν λαϊκό τύπο, ο οποίος κάνει πράξη με εξόφθαλμο τρόπο όλες τις προαναφερόμενες απαράδεκτες συνήθειες με φανερό τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Την κρίσιμη στιγμή «πιάνεται» επ’ αυτοφώρω από ένα πάντα, το οποίο τον σταματά.



Ας βοηθήσουμε κι εμείς τη συμπαθητική αρκούδα που εικονίζεται στο σήμα του WWF και ας προστατεύσουμε τα ελληνικά δάση από τις πυρκαγιές. Να τι μπορούμε να κάνουμε:

1 Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα, γυαλιά και άλλα σκουπίδια, καθώς συχνά προκαλούν μικροεστίες που μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφικές πυρκαγιές.

2 Δεν ανάβουμε φωτιές στην ύπαιθρο, αποθαρρύνουμε όσους δούμε να το κάνουν και ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική για όποια τέτοια δραστηριότητα εντοπίζουμε. Δεν ξεχνάμε ότι το άναμμα φωτιάς την αντιπυρική περίοδο (Μάιος–Οκτώβριος) απαγορεύεται από τον νόμο.

3 Αποφεύγουμε όλες εκείνες τις εργασίες στην ύπαιθρο που ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως κάψιμο ξερών χόρτων, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες κλπ.

4 Ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική (τηλέφωνο: 199) για οποιαδήποτε εστία φωτιάς, καπνό ή ακόμη και μυρωδιά πέσει στην αντίληψή μας. Δεν επαναπαυόμαστε ότι το έχει κάνει ή θα το κάνει κάποιος άλλος. Η έγκαιρη επέμβαση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της φωτιάς και εξαρτάται εν πολλοίς από εμάς.

Δείτε την καμπάνια στις αναρτήσεις που ακολουθούν:


ΑφιερώματαΔιαφημίσειςΠυρκαγιές
ΠΗΓΕΣ: wwf.gr, wwf.gr/panda/
ΕΙΚΟΝΕΣ: futuretimeline.net, ferzeledon.blogspot.com

4 σχόλια:

maranda είπε...

Φήμες λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών οφείλεται στα ...φλογερά θέματα που αναρτά ο δάσκαλος98...:D

δάσκαλος98 είπε...

...ο οποίος κάθεται αναπαυτικά στο καζάνι του και χαζεύει τους βοδινούς κύβους που πλέουν τριγύρω! Κουράγιο! :))

maranda είπε...

Κατάλαβα,βράζεις στο ζουμί σου.
Οι κύβοι που επιπλέουν είναι για ...επιπλέον νοστιμιά;

δάσκαλος98 είπε...

Εννοείται! Χα χα χα!

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα