Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

Στο νερό με ασφάλεια!Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας περιβάλλεται από θάλασσα και αμέτρητα νησιά. Υπάρ­χουν επίσης πολλές λίμνες, ποτάμια και χείμαρροι. Έτσι, οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας προσελκύουν πολύ κόσμο στις ακτές.

Δυ­στυχώς τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή σε δυστυχήματα από πνιγμό. Τα μικρότερα, μάλιστα, μπορούν να πνιγούν σε λίγα εκατοστά νερό μέσα σε ελάχιστο χρό­νο! Σύμφω­να με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2002 πνίγηκαν είκοσι παιδιά μέ­χρι 19 ετών. Επειδή οι περισσότεροι από αυτούς τους πνιγμούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευ­χθεί, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε από τώρα να κολυμπάμε σωστά.Ας μελετήσουμε με προσοχή τις οδηγίες που ακολουθούν:

 1  Στη θάλασσα

● Δεν κολυμπάμε ποτέ με γεμάτο στομάχι.
● Δεν απομακρυνόμαστε από την ξηρά χωρίς την επίβλεψη κάποιου μεγάλου.
● Κάνουμε βουτιές μόνο αφού βεβαιωθούμε ότι τα νερά είναι αρκετά βαθιά και χωρίς ε­μπόδια.
● Το κολύμπι είναι επικίνδυνο σε πολύ ταραγμένη θάλασσα.
● Όταν υπάρχει δυνατό ρεύμα στη θάλασσα, δεν πρέπει να κολυμπάμε.
● Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας στο κολύμπι και να αποφεύ­γουμε τους ηρωισμούς.
● Πρέπει να αποφεύγουμε τα επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό (πατητές, κράτημα αναπνοής κ.ά.), διότι μπορούν πολύ εύκολα να καταλήξουν σε πνιγμό.
● Προσέχουμε τα μικρότερα παιδιά: Ακόμη κι αν ξέρουν να κολυμπούν ή φοράνε μπρα­τσάκια και σωσίβιο, δεν τα αφήνουμε ποτέ κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη.

 2  Στην πισίνα

● Προσέχουμε ιδιαίτερα στον χώρο γύρω από την πισίνα, γιατί τρέχοντας ή παίζοντας ά­τσαλα μπορούμε εύκολα να γλιστρήσουμε και να τραυματιστούμε σοβαρά.
● Ποτέ δεν κολυμπάμε χωρίς την επίβλεψη κάποιου μεγάλου.
● Όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια, η πισίνα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πε­ριφραγμένη με σωστό τρόπο. Έχουμε τον νου μας!
● Κάνουμε βουτιές μόνο αφού βεβαιωθούμε ότι τα νερά είναι αρκετά βαθιά και χωρίς ε­μπόδια. 3  Στο ποτάμι και στη λίμνη

● Δεν πλησιάζουμε κοντά σε φουσκωμένο χείμαρρο ή ποτάμι, γιατί μπορεί να πέσουμε μέσα και να μας παρασύρει ή να πνιγούμε.
● Όταν υπάρχει δυνατό ρεύμα στο ποτάμι, δεν πρέπει να κολυμπάμε.
● Αποφεύγουμε τις βουτιές σε λίμνη όταν τα νερά της είναι θολά. Σε κάθε περίπτωση βε­βαιωνόμαστε ότι τα νερά είναι αρκετά βαθιά και χωρίς εμπόδια.

 4  Θαλάσσια αθλήματα

● Όταν βρισκόμαστε σε σκάφος σιγουρευόμαστε ότι τα μικρότερα παιδιά φορούν εγκε­κριμένα σωσίβια και επιβλέπονται.
● Αν θελήσουμε να ασχοληθούμε με κάποιο θαλάσσιο άθλημα (π.χ. ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα), είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε μαθήματα σε κάποια εξειδικευ­μένη σχολή, ώστε να μάθουμε τους κανόνες του και να τους ακολουθούμε πιστά. Μάλι­στα, πρέπει πάντοτε να φοράμε το προβλεπόμενο σωσίβιο, ακόμη κι αν ξέρουμε να κο­λυμπάμε καλά.
● Όταν κάνουμε καταδύσεις ή υποβρύχιο ψάρεμα, πρέπει να χρησιμοποιούμε τον κατάλ­ληλο εξοπλισμό, να ακολουθούμε τους κανόνες κατά γράμμα και να συνοδευόμαστε α­πό κάποιον μεγάλο.ΠΗΓΗ: www.pedtrauma.gr | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.infokids.gr, www.dailymail.co.uk, hotelplazavenecia.com, www.foxnews.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Πάμε παραλία!
2ο μέρος: Ο Ηλίας, η Δάφνη και η θάλασσα
3ο μέρος: Συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.