Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Το μεταίσθημαΤο είδωλο των αντικειμένων που παρατηρούμε σχηματίζεται στον αμ­φι­βλη­στρο­ει­δή χιτώνα του ματιού μας. Από εκεί μεταφέρεται μέσω του οπτικού νεύρου στον ε­γκέ­φα­λο, προκειμένου να υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία.

Η οπτική εντύπωση, όμως, που δημιουργείται πάνω στον αμφιβληστροειδή δεν ε­ξα­φα­­νί­ζε­ται αμέσως μόλις λείψει αυτό που είδαμε, αλλά διατηρείται αναλλοίωτη για έ­να πολύ μικρό χρονικό διάστημα (περίπου από 1/12 μέχρι 1/20 του δευ­τε­ρο­λέ­πτου). Αν εκείνη τη στιγμή δούμε μια άλλη εικόνα, ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να την ξεχωρίσει από την προηγούμενη.

Αυτή η ιδιότητα του εγκεφάλου μας ονομάζεται μεταίσθημα. Το μεταίσθημα είναι μια φυ­σική οφθαλμαπάτη, η οποία επιτρέπει στον άνθρωπο (αλλά και σε άλλα ζώα με εξελιγμέ­νους οφθαλμούς)
(α) να αντιλαμβάνεται τον μεταβαλλόμενο χώρο γύρω του σαν μια συνέχεια και
(β) να υπολογίζει την ταχύτητα των κινούμενων αντικειμένων στο οπτικό του πεδίο.

Ο άνθρωπος αξιοποίησε το μεταίσθημα για να βελτιώσει την αισθητική του α­πό­λαυ­ση. Ο κινηματογράφος και η τηλεόραση, τα κινούμενα σχέδια και οι διάφορες κι­νού­με­νες εικό­νες (animation) στηρίζονται σε αυτήν ακριβώς την ιδιότητα: Μια σειρά από ει­κό­νες προ­βάλλονται με γρήγορο τρόπο, ώστε να δημιουργείται στον θεατή η ψευ­δαί­σθη­ση της κίνησης.

Παραδείγματα

Ένα από τα πρώτα πειράματα που έγιναν αφορούσε μια εικόνα με ένα κλουβί και μια με ένα πουλί.


Παρακολουθήστε την αργή και τη γρήγορη εναλλαγή τους. Στη δεύτερη περίπτωση ο ε­γκέφαλός μας νομίζει ότι το πουλί μπήκε στο κλουβί!


Είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερο μοιάζουν οι εικόνες τόσο ευκολότερα ε­νερ­γο­ποι­­εί­ται το μεταίσθημα. Παρατηρήστε τις ακόλουθες 30 φάσεις από την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Ξεκινήστε από την πρώτη σειρά και φανταστείτε την εικόνα να κινείται:


Όσο πιο γρήγορα εναλλάσσονται οι 30 φάσεις του πλανήτη μας τόσο πιο αληθινή μοιά­ζει η νέα, κινούμενη εικόνα:


Ένα ακόμη παράδειγμα είναι οι 16 φωτογραφίες ενός αλόγου και του αναβάτη του. Η κα­τάλληλη εναλλαγή τους δίνει μια σχεδόν φυσική κίνηση!

Να και μια όμορφη εικόνα που έφτιαξαν στο δικτυακό
μας φιλαράκι ...ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ Η ΣΤ' ΚΑΙ ΓΕΛΑ!


ΠΗΓΕΣ: Φυσικά ΣΤ' τάξης, tiemathasimera.blogspot.gr, el.wikipedia.org
ΕΙΚΟΝΕΣ: dapontes.gr (1-9), blogs.sch.gr/chrysantor (10)


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: κατασκευές, φως-όραση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.