Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Οι μορφές του 1821Ο αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία συνδέεται και με τα ονόματα των πρωτα­γωνιστών του. Οπλαρχηγοί και ναύαρχοι αντιμετωπίζουν ηρωικά τους αντίπαλους στρα­τούς και στόλους. Κοντά τους σημαντικά πολιτικά πρόσωπα ασχολούνται με το δύσκο­λο έργο της σύστασης του ελληνικού κράτους και αναπτύσσουν σημαντική διπλωματική δράση για την αναγνώριση της Επανάστασης. Οι μορφές του 1821, επομένως, είναι και στρατιωτικοί και πολιτικοί.

Οι άνθρωποι των όπλων αναλαμβάνουν τη στρατιωτική οργάνωση του Αγώνα. Ο Κολο­κοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Παπαφλέσσας, ο Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, ο Μπότσαρης στη στεριά και ο Μιαούλης, ο Κανάρης, η Μπουμπουλίνα, η Μαυρογένους στη θάλασ­σα καταφέρνουν να πετύχουν σημαντικές νίκες και να αναδειχτούν σε ηρωικές φυσιο­γνωμίες. Αποκτούν κύρος και συμμετέχουν στα πολιτικά πράγματα.

Βιβλία από τις εκδόσεις ΣΤΡΑΤΙΚΗ

Η πολιτική οργάνωση του Αγώνα εμφανίζει επίσης σημαντικά πολιτικά πρόσωπα. Ο Μαυ­ροκορδάτος, ο Κωλέττης, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Μαυρομιχάλης, ο Κουντου­ριώτης, ο Ζαΐμης, ο Λόντος, ο Δεληγιάννης παίρνουν ενεργά μέρος στη συγκρότηση κε­ντρικής πολιτικής εξουσίας. Παράλληλα, επεμβαίνουν και στα στρατιωτικά θέματα.

Έμποροι, προεστοί και κοτζαμπάσηδες, λόγιοι, κληρικοί, κλέφτες, αρματολοί και ναυτικοί συντάσσονται στον κοινό αγώνα και περνούν επώνυμα στην Ιστορία. Υπάρχουν ωστόσο και πολλοί άλλοι, ένοπλοι και άμαχοι, που αγωνίζονται για την ελευθερία χωρίς να κατα­γράφεται πουθενά το όνομά τους. Ανάμεσά τους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, γέροι και νέοι, προσφέρουν με τη δράση τους σημαντικό έργο.

Η Βουλή των Ελλήνων έχει εκδώσει σε ένα βιβλιαράκι τα βιογραφικά στοιχεία όλων των αγωνιστών του 1821 (Ελλήνων και ξένων). Μπορείτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, πατώντας στην εικόνα που ακολουθεί:ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ (2006) | PDF: www.24grammata.com

ΔΕΙΤΕ:
1ο μέρος: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
2ο μέρος: Ιωάννης Καποδίστριας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι μορφές του 1821 σε διαδραστική παρουσίαση

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορία


2 σχόλια:

Πέτρος Σαμούχος είπε...

Ενδιαφέρον το βιβλιαράκι! Μπράβο για την ανάρτηση!

δάσκαλος98 είπε...

:))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.