5 Μαρ 2019

Οι μορφές του 1821


Ο αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία συνδέεται και με τα ονόματα των πρωταγωνιστών του.
Οπλαρχηγοί και ναύαρχοι αντιμετωπίζουν ηρωικά τους αντίπαλους στρατούς και στόλους.
Κοντά τους σημαντικά πολιτικά πρόσωπα ασχολούνται με το δύσκολο έργο της σύστασης του ελληνικού κράτους και αναπτύσσουν σημαντική διπλωματική δράση για την αναγνώριση της Επανάστασης.

Οι μορφές του 1821, επομένως, είναι και στρατιωτικοί και πολιτικοί.

Οι άνθρωποι των όπλων αναλαμβάνουν τη στρατιωτική οργάνωση του Αγώνα. Ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Παπαφλέσσας, ο Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, ο Μπότσαρης στη στεριά και ο Μιαούλης, ο Κανάρης, η Μπουμπουλίνα, η Μαυρογένους στη θάλασσα καταφέρνουν να πετύχουν σημαντικές νίκες και να αναδειχτούν σε ηρωικές φυσιογνωμίες. Αποκτούν κύρος και συμμετέχουν στα πολιτικά πράγματα.


Βιβλία από τις εκδόσεις ΣΤΡΑΤΙΚΗ

Η πολιτική οργάνωση του Αγώνα εμφανίζει επίσης σημαντικά πολιτικά πρόσωπα. Ο Μαυροκορδάτος, ο Κωλέττης, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Μαυρομιχάλης, ο Κουντουριώτης, ο Ζαΐμης, ο Λόντος, ο Δεληγιάννης παίρνουν ενεργά μέρος στη συγκρότηση κεντρικής πολιτικής εξουσίας. Παράλληλα, επεμβαίνουν και στα στρατιωτικά θέματα.

Έμποροι, προεστοί και κοτζαμπάσηδες, λόγιοι, κληρικοί, κλέφτες, αρματολοί και ναυτικοί συντάσσονται στον κοινό αγώνα και περνούν επώνυμα στην Ιστορία.

Υπάρχουν ωστόσο και πολλοί άλλοι, ένοπλοι και άμαχοι, που αγωνίζονται για την ελευθερία χωρίς να καταγράφεται πουθενά το όνομά τους. Ανάμεσά τους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, γέροι και νέοι, προσφέρουν με τη δράση τους σημαντικό έργο.

Η Βουλή των Ελλήνων έχει εκδώσει σε ένα βιβλιαράκι τα βιογραφικά στοιχεία όλων των αγωνιστών του 1821 (Ελλήνων και ξένων). Αν θέλετε, μάλιστα, μπορείτε να το προσθέσετε στο αρχείο σας:


Δείτε στη συνέχεια


1821Αφιερώματα
ΠΗΓΗ: Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού (2006)
ΕΙΚΟΝΑ: podilato98.blogspot.com
PDF: 24grammata.com

3 σχόλια:

Πέτρος Σαμούχος είπε...

Ενδιαφέρον το βιβλιαράκι! Μπράβο για την ανάρτηση!

δάσκαλος98 είπε...

:))

μαθητής11 είπε...

ωραίο βίντεο

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα