Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Πώς γεννιούνται οι σεισμοί

Η λιθόσφαιρα της Γης αποτελείται από επτά μεγάλες πλάκες: την ευρασιατική, την αφρι­κανική, την ινδοαυστραλιανή, την πλάκα του Ειρηνικού Ωκεανού, τη βορειοαμερικανική, τη νοτιοαμερικανική και την ανταρκτική πλάκα.

Υπάρχουν όμως και αρκετές μικρότερες. Τα βέλη δείχνουν την κίνησή τους:Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟΥΣ:

 1  Μερικές αποκλίνουν, δηλαδή απομακρύνονται η μία από την άλλη.


 2  Μερικές συγκλίνουν, δηλαδή πλησιάζουν η μία την άλλη.


 3  Άλλες ολισθαίνουν, δηλαδή γλιστρούν η μία δίπλα στην άλλη.Με τον τρόπο αυτό, όμως, τα πετρώματα που βρίσκονται στις παρυφές των λιθοσφαιρι­κών πλακών αρχίζουν να παραμορφώνονται. Αυτό γίνεται πολύ αργά, ωστόσο αρκεί για να συσσωρευτούν τεράστια ποσά δυναμικής ενέργειας. Από ένα όριο και μετά προκα­λείται θραύση των πετρωμάτων και τα κομμάτια τους κινούνται για να ισορροπήσουν σε νέες θέσεις. Τη χρονική αυτή στιγμή γεννιέται ένας σεισμός.


Οι σεισμοί (αλλά και τα ηφαίστεια) εντοπίζονται στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών

ΠΗΓΗ: Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) | ΕΙΚΟΝΕΣ: το αρχείο μας (1-5), www.isaes2011.org.uk (6)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Το μέγεθος των σεισμών
2ο μέρος: Η ένταση των σεισμών

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Γεωγραφία


4 σχόλια:

Sweety είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Έχει και ωραία σκιτσάκια.

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ, Sweety! Ό,τι πρέπει για να τα καταλάβουμε καλύτερα, ε; :))

george pntlks είπε...

Πο πο πο! Η Ελλάδα στην μία φωτογραφία κατακόκιννη, στην άλλη κατακίτρινη! :O

δάσκαλος98 είπε...

Τρελός χορός από Ρίχτερ! ;))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.