Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Τα βότσαλα της προσφυγιάςΟ Νιζάρ Αλί Μπαντρ είναι γλύπτης και ζει στις μεσογειακές ακτές της Συρίας, στη Λα­­τά­κει­α. Χρησιμοποιώντας βότσαλα από την παραλία της πόλης, απεικονίζει την κα­θη­με­­ρι­νή ζωή στη χώρα του: τη φρίκη του πολέμου και την αναγκαστική προ­σφυ­γιά.


Ολόκληρες οικογένειες φεύγουν από τον τόπο τους για έναν προορισμό γεμάτο κιν­­δύ­νους, έναν προορισμό αβέβαιο, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θά­να­το.


Έμπνευσή του, ωστόσο, αποτελούν και οι εικόνες μιας ξεχασμένης ειρηνικής κα­θη­με­­ρι­νό­τη­τας. Τότε που η ζωή, με τα καλά και τα στραβά της, πρωταγωνιστούσε.


Τα μικρά του αριστουργήματα μας καλούν να νοιαστούμε, να δείξουμε αλ­λη­λεγ­γύ­η σε αυ­τούς τους τόσο βασανισμένους ανθρώπους.


Τα βότσαλά του υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια σε έναν πόλεμο πολύχρονο (α­πό το 2011) που μόνο δεινά σωρεύει.


Τα βότσαλά του όμως κραυγάζουν και για τα παιδιά της Συρίας, απαιτώντας το δι­καί­ω­­μά τους σε μια ανέμελη παιδική ηλικία...ΕΙΚΟΝΕΣ: www.newsonly.gr (1-2,5,10), www.aljazeera.com.tr (3), osocio.org (4), mihanpost.com
(6), picsify.net (7), lustik.tumblr.com (8), www.thinglink.com (9) | ΧΑΡΤΗΣ: gabriel-icasiana.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.