Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Ένα πλωτό Ναυτικό Μουσείο!

Το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ»

Είναι το πλοίο που υπήρξε τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του, το πλοίο που δεν έ­χα­­σε ούτε μία μάχη! Το πιο ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του Πολεμικού Ναυ­­τι­κού βρίσκεται στον Φλοίσβο του Φαλήρου και λειτουργεί ως μουσείο.

Το θωρηκτό «Αβέρωφ»

Σύντομη ιστορία του πλοίου

 1908  Η ελληνική κυβέρνηση παραγγέλνει σε ναυπηγείο της Ιταλίας ένα κα­τα­δρο­μι­κό πλοί­ο. Το ποσό της προκαταβολής προέρχεται από τον Γεώργιο Αβέρωφ.

 1911  Το θωρηκτό φτάνει στην Ελλάδα και αγκυροβολεί στον όρμο του Φαλήρου.

 1912-1913  Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι αποτελούν αναντίρρητα την πλέον ένδοξη πο­λε­μι­κή πε­ρί­ο­δο του θωρηκτού. Το «Αβέρωφ» συμμετέχει στην απελευθέρωση των νη­σιών του Α­να­το­λι­κού Αιγαίου και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις ναυμαχίες της Έλ­λης (Δε­­κέμ­βρι­ος 1912) και της Λήμνου (Ιανουάριος 1913) ενάντια στον ο­θω­μα­νι­κό στόλο: Α­­ξι­ο­ποι­ώ­ντας τη μεγάλη του ταχύτητα και το βεληνεκές των πυροβόλων του αποσπάται από τον υ­πό­λοι­πο ελληνικό στόλο και καταδιώκει τον εχθρικό, τρέ­πο­ντάς τον σε φυγή. Η τακτική του πλοιάρχου Κουντουριώτη δίνει τη νίκη και τον α­δι­αμ­φι­σβή­τη­το έλεγχο του Αιγαίου στην Ελλάδα και μεταβάλλει πλοίο και ναύαρχο σε ζω­ντα­νούς μύθους.

 1917-1918  Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι υπηρεσίες του είναι ελάχιστες, καθώς ο τουρ­κι­κός στόλος παραμένει κλεισμένος στα Δαρδανέλια λόγω της ναυτικής υ­πε­ρο­χής των Συμμάχων. Με το τέλος του πολέμου εισπλέει στην Κωνσταντινούπολη και υ­ψώ­νει την ελληνική σημαία, για να δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους νι­κη­τές.

 1919-1922  Κατά τις επιχειρήσεις στη Μικρά Ασία η κύρια προσφορά του είναι να με­τα­­φέ­ρει στρατιώτες και να καλύπτει τις αποβατικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Θρά­κη. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή βοηθάει στην αποχώρηση των Ελλήνων της περιο­χής.

 1941  Μετά την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο ελληνικός στόλος με­τα­φέ­ρε­ται μα­ζί με την κυβέρνηση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το «Αβέρωφ» είναι ένα α­πό τα λίγα ελ­λη­νι­κά πλοία που καταφέρνουν να φτάσουν σώα, καθώς τα πε­ρισ­σό­τε­ρα θα βυθι­στούν α­πό τις επιδρομές γερμανικών αεροπλάνων.
● Κατά τη διάρκεια του πολέμου το θωρηκτό περιπολεί στον Ινδικό Ωκεανό.

 1944  Το πλοίο επιστρέφει την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στην απελευθερωμένη Ελ­­λά­δα και αγκυροβολεί πανηγυρικά στον φαληρικό όρμο.

 1952  Το θωρηκτό έχει «γεράσει» και διατάσσεται ο παροπλισμός του.

 1956  Το πλοίο ελλιμενίζεται στον Πόρο και παραμένει παραμελημένο.

 1984  Το Πολεμικό Ναυτικό αποφασίζει να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο και το με­τα­­φέ­ρει στο Φάληρο.

Πατήστε στην εικόνα και μεταφερθείτε στον ιστότοπο αυτού του πρωτότυπου μου­σεί­ου:


ΠΗΓΕΣ: www.averof.mil.gr, el.wikipedia.org | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.averof.mil.gr, www.defence-point.gr2 σχόλια:

Anthony12 είπε...

Καλησπέρα Δάσκαλε! :)
Πολύ ωραία αναφορά για το θωρυκτό Αβέρωφ.Η είκονα που έχετε βάλει 1η είναι βοηθητική,και γι' αυτό την αποθήκευσα στον υπολογιστή μου.:)

δάσκαλος98 είπε...

Καλησπέρα, παλικάρι μου! :))
Γι' αυτό και την άφησα μεγάλη μεγάλη. Να 'ναι χορταστική!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.