25 Νοε 2012

Αμερική

Από τον Anthony12
Μαθητής της έκτης τάξης

Η Αμερική είναι ήπειρος του δυτικού ημισφαιρίου, που αποτελείται από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, τα εξαρτώμενα εδάφη και τις κτήσεις τους. Καταλαμβάνει 8,3% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη και 28,4% της στεριάς, και φιλοξενεί περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 900 εκατομμύρια ανθρώπους).

Η Αμερική είναι γνωστή και ως «Νέος Κόσμος», λόγω της ανακάλυψής της από τους Ευρωπαίους σχετικά αργά, μόλις τον 15ο αιώνα. Είχαν προηγηθεί ήδη οι Βίκινγκς, οι Ινουίτ και φυσικά οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Αμερικής.


Ο όρος «Αμερική» χρησιμοποιείται καταχρηστικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για να περιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η ονομασία «Αμερική» της ηπείρου προέρχεται από τον εξερευνητή Αμέριγκο Βεσπούτσι.

Το πιο βόρειο σημείο της Αμερικής είναι το νησί Κάφφεκλουμπεν, που είναι και η βορειότερη στεριά στη Γη. Το νοτιότερο σημείο είναι τα νησιά της Νότιας Θούλης, αν και κάποιες φορές θεωρούνται τμήμα της Ανταρκτικής. Το ανατολικότερο σημείο είναι το Βορειοανατολικό Ακρωτήρι (στη δανική Nordostrundingen) στη Γροιλανδία, ενώ το δυτικότερο η νήσος Άτου, τμήμα του αρχιπελάγους των Αλεουτίων στον Ειρηνικό.

Ο πληθυσμός της Αμερικής φτάνει τους 858.000.000 κατοίκους σύμφωνα με στατιστικές των Ηνωμένων Εθνών και διαιρείται σε:
  • 501 εκατομμύρια στη Βόρεια Αμερική το 2002
  • 357 εκατομμύρια στη Νότια Αμερική



Ο πληθυσμός της Αμερικής αποτελείται από τους απογόνους οκτώ μεγάλων εθνοτικών ομάδων και των συνδυασμών τους:
Τους Ιθαγενείς της Αμερικής, δηλαδή τους κοινά λεγόμενους «Ινδιάνους», τους Ινουίτ και τους Αλεούτιους.
Ευρωπαίους, κυρίως Ισπανούς, Άγγλους, Ιρλανδούς, Ιταλούς, Πορτογάλους, Γάλλους, Γερμανούς και Ολλανδούς.
Τους Μεστίζο, μιγάδες με μεικτή ιθαγενή και ευρωπαϊκή καταγωγή.
Αφρικανούς.
Τους Μουλάτο, μιγάδες αφρικανικής και ευρωπαϊκής καταγωγής.
Τους μιγάδες Cafuso ή Ζάμπο (στα ισπανικά), μεικτής αφρικανικής και ιθαγενούς καταγωγής.
Τους Ασιάτες.
Τους Μεσανατολίτες.

Από αυτή την άποψη, δίκαια η Αμερική θεωρείται «χωνευτήρι του κόσμου». Η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει στη Λατινική Αμερική, που χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία δυο γλωσσών, της ισπανικής και της πορτογαλικής, που προέρχονται από τα λατινικά. Αντίθετα, στη Βόρεια Αμερική, ουσιαστικά στις ΗΠΑ και τον Καναδά επικρατεί η αγγλική γλώσσα που προέρχεται από τα γερμανικά. Οι δυο αυτές χώρες έχουν βασικά αγγλικές ρίζες και διαφέρουν όχι μόνο από γλωσσολογική, αλλά και από πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική άποψη από τις άλλες χώρες της Αμερικής.

Χώρες

ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: Αϊτή, Γουατεμάλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Μεξικό, Μπελίζ, Νικαράγουα, Ονδούρα, Παναμάς, Τζαμάικα κ.ά.
ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ: Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία, Γαλλική Γουιάνα, Γουιάνα, Εκουαδόρ, Κολομβία, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Περού, Σουρινάμ, Χιλή.

Αμερική
ΠΗΓΕΣ: Wikipedia, pix.com.ua, παιχνιδιαπαζλ.com, travelplan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα