8 Ιουλ 2012

Απειλούμενα ζώα

Μερικά ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), είναι τα δελφίνια, οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα, οι κραυγαετοί, οι τίγρεις, τα πάντα και οι πολικές αρκούδες.


Δελφίνι

Οι φυσικοί εχθροί των δελφινιών είναι ελάχιστοι, όμως κάθε χρόνο στη Μεσόγειο δεκάδες χιλιάδες από αυτά χάνουν τη ζωή τους. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι:
  • Η έλλειψη τροφής από την υπεραλίευση, δηλαδή την αλόγιστη και καταστροφική αλιεία που συρρικνώνει τους πληθυσμούς των ψαριών με τα οποία τρέφονται.
  • Η θαλάσσια ρύπανση από τα σκουπίδια των πόλεών μας, ατυχήματα με πετρελαιοφόρα πλοία κ.ά.
  • Η θανάτωσή τους από ψαράδες.
  • Η αιχμαλωσία τους από διάφορα αλιευτικά εργαλεία όπως τα αφρόδιχτα. Σύμφωνα με αναφορές του WWF, η χρήση των αφρόδιχτων κοστίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε τουλάχιστον 4.000 δελφίνια στη νοτιοδυτική Μεσόγειο, ενώ άλλες 13.000 αιχμαλωτίζονται στα στενά του Γιβραλτάρ και τη γύρω περιοχή.



Θαλάσσια χελώνα (καρέτα καρέτα)

Η καρέτα καρέτα περνά όλη τη ζωή της στη θάλασσα, χρειάζεται όμως την αμμουδιά για να φτιάξει μια φωλιά για τα χελωνάκια της. Οι ελληνικές παραλίες, με πρώτες αυτές της Ζακύνθου, φιλοξενούν το 60% όλων των φωλιών της Μεσογείου.



Ανάμεσα στις κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν είναι:
  • Η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων όπου αναπαράγονται από την τουριστική ανάπτυξη κοντά στις παραλίες ωοτοκίας, τον έντονο φωτισμό, τον θόρυβο αλλά και τις δραστηριότητες των ανθρώπων στη θάλασσα και στις ακτές.
  • Η χρήση αλιευτικών εργαλείων.
  • Τα σκουπίδια και οι πλαστικές σακούλες, τις οποίες καταπίνουν νομίζοντας ότι είναι μέδουσες.

Κραυγαετός

Ο κραυγαετός έρχεται στη χώρα μας το καλοκαίρι από την Αφρική. Πριν 60 χρόνια φώλιαζε σε όλη την Ελλάδα, σήμερα όμως συναντούμε λιγότερα από 90 ζευγάρια, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη.



Οι σημαντικότερες απειλές για αυτά τα αρπακτικά είναι:
  • Η καταστροφή των δασών. Η εντατική υλοτομία μειώνει τις διαθέσιμες θέσεις φωλιάσματος και δημιουργεί ενοχλητικό θόρυβο.
  • Η αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η οποία υποβαθμίζει ή μειώνει τις περιοχές όπου αναζητούν την τροφή τους.

Τίγρη

Η τίγρη είναι από τα πιο επιβλητικά ζώα του πλανήτη αλλά και από τα πιο απειλούμενα. Εκτιμάται ότι μόλις 3.200 τίγρεις έχουν απομείνει ελεύθερες στον κόσμο από τις 100.000 που υπήρχαν στις αρχές του 20ού αιώνα.



Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουν είναι:
  • Το παράνομο κυνήγι για το ιδιαίτερα επικερδές εμπόριο της γούνας τους. Σύμφωνα με έκθεση του WWF, το διάστημα 1998–2002 πέθαναν σε παγίδες 253 τίγρεις.
  • Το λαθρεμπόριο ζωντανών τίγρεων που καταλήγουν στα τσίρκα.
  • Η συρρίκνωση των βιότοπών τους που τις εμποδίζει να κινούνται σε μεγάλες αποστάσεις και μειώνει τους πληθυσμούς των θηραμάτων με τα οποία τρέφονται.

Πάντα

Μόνο 1.600 πάντα απομένουν σήμερα στο φυσικό τους περιβάλλον, τα κατακερματισμένα δάση μπαμπού της Κίνας. Οι κύριες απειλές για τα πιο δημοφιλή αρκουδάκια είναι:
  • Το παράνομο κυνήγι.
  • Η συρρίκνωση του βιότοπού τους, με την παράνομη υλοτομία και την καταπάτηση των δασών.



Πολική αρκούδα

Πρόκειται για το κορυφαίο αρπακτικό ζώο του αρκτικού θαλάσσιου οικοσυστήματος, το μέλλον της όμως είναι εξαιρετικά αβέβαιο, επειδή κινδυνεύει ο τόπος διαβίωσής της. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:
  • Στο λιώσιμο των πάγων που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι πολικές αρκούδες εξαρτώνται από τον πάγο για να βρουν τροφή και να αναθρέψουν τα μικρά τους.
  • Στη χημική ρύπανση που προκαλούν στην Αρκτική βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.




Απειλούμενα ζώαΠεριβάλλον
ΠΗΓΕΣ: wwf.gr, donate.wwf.gr/adoption/
ΑΦΟΡΜΗ: Το Περιβολάκι μας
ΕΙΚΟΝΕΣ: wwf.gr (1: επιμέλεια podilato98.blogspot.com, 4), donate.wwf.gr (2-3,5-7)

2 σχόλια:

Το Περιβολάκι μας είπε...

Πραγματικά αξιόλογη ανάρτηση!

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστούμε για την ιδέα! :))

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα