21 Μαΐ 2012

Εγκυμοσύνη και υγεία

Κατά τη διάρκεια της κύησης η υγεία της εγκύου και η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου της επηρεάζονται τόσο από το περιβάλλον (π.χ. ρύπανση ατμοσφαιρικού αέρα, φυτοφάρμακα, χημικά πρόσθετα στα τρόφιμα) όσο και από τον τρόπο ζωής της.

Το τελευταίο σημαίνει ότι η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει:

1 Να διατρέφεται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με ισορροπημένο τρόπο, για να καλύπτει τις ανάγκες της σε βιταμίνες και σίδηρο.

2 Να διακόψει αμέσως βλαπτικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Οι βλαβερές ουσίες του τσιγάρου περνούν στο σώμα της και με την κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο, ενώ περιορίζεται δραματικά η ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει σε αυτό.


3 Να επισκέπτεται τακτικά τον γυναικολόγο της για εξετάσεις. Με μια ανώδυνη εξέταση, το υπερηχογράφημα, ο γιατρός μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος και την ηλικία του εμβρύου αλλά και να διαπιστώσει αν η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική.


4 Να διαβάζει τις οδηγίες των φαρμάκων και να μην τα παίρνει χωρίς να συμβουλευτεί προηγουμένως τον γιατρό της (ορισμένα μπορεί να βλάψουν το έμβρυο).


5 Να αποφεύγει την επαφή με ανθρώπους ή ζώα που μπορεί να είναι φορείς κάποιας μεταδοτικής ασθένειας.

6 Να μην κάνει κουραστικές δουλειές ή να σηκώνει βάρη. Αναλαμβάνουμε εμείς τα βαριά αντικείμενα και δεν παραλείπουμε να τη βοηθούμε στις δουλειές του σπιτιού.


(βέβαια στις δουλειές συμμετέχουμε ούτως ή άλλως, ε;)


Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε τον νου μας γενικά στις εγκυμονούσες και να τις φροντίζουμε. Αν, για παράδειγμα, δούμε μία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οφείλουμε να της παραχωρήσουμε τη θέση μας, για να αποφύγει την ορθοστασία.



ΠΗΓΕΣ: Φυσικά ΣΤ΄ Δημοτικού, Βιολογία Α΄ Γυμνασίου
ΕΙΚΟΝΕΣ: Φυσικά ΣΤ΄ Δημοτικού (επιμέλεια: podilato98.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα