14 Μαΐ 2012

Η δημιουργία του εμβρύου

Γονιμοποίηση

Μια καινούργια ζωή αρχίζει όταν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο. Η ένωση αυτών των αναπαραγωγικών κυττάρων μιας γυναίκας και ενός άντρα ονομάζεται γονιμοποίηση.

Από το νέο κύτταρο που δημιουργείται, το ζυγωτό, σχηματίζεται σταδιακά ένας νέος οργανισμός, το παιδί τους.

Όλα αυτά γίνονται με μια συγκεκριμένη σειρά...



...και σε συγκεκριμένα σημεία του γυναικείου σώματος:


Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά

Τα σπερματοζωάρια παράγονται στους όρχεις όταν το αγόρι ωριμάσει. Κατά τη σεξουαλική πράξη 200–300 εκατομμύρια από αυτά εισάγονται στον κόλπο της γυναίκας με τη βοήθεια του πέους και αρχίζουν να κινούνται προς τις σάλπιγγες, ελπίζοντας να συναντήσουν ένα ώριμο ωάριο και να το γονιμοποιήσουν. Μόνο κάποιες χιλιάδες από αυτά, ωστόσο, θα καταφέρουν να το πλησιάσουν και μόνο ένα θα το γονιμοποιήσει.

Τα ωάρια της γυναίκας έχουν δημιουργηθεί κατά την εμβρυϊκή ηλικία και φυλάσσονται στις ωοθήκες. Κάθε 28 ημέρες περίπου ένα από αυτά ωριμάζει και ξεκινά το ταξίδι του προς τη σάλπιγγα. Αν συναντήσει εκεί ένα σπερματοζωάριο όσο είναι ζωντανό, μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Το ωάριο συναντάται με τα σπερματοζωάρια. Αν κάποιο από αυτά το γονιμοποιήσει, τα δύο κύτταρα ενώνονται και δημιουργούν το ζυγωτό, δηλαδή το γονιμοποιημένο ωάριο. Αμέσως το τοίχωμα του ζυγωτού σκληραίνει, οπότε δεν μπορούν να εισέλθουν άλλα σπερματοζωάρια.




Μόνο ένα σπερματοζωάριο θα γονιμοποιήσει το ωάριο

Το ζυγωτό κινείται αργά προς τη μήτρα και υφίσταται διαδοχικές διαιρέσεις: διαιρείται σε δύο κύτταρα, τα δύο κύτταρα διαιρούνται σε τέσσερα, τα τέσσερα σε οκτώ, τα οκτώ σε δεκαέξι κλπ. Αυτή η ομάδα κυττάρων, που ολοένα και διαιρείται σε περισσότερα, κινείται μέσα από τη σάλπιγγα και καταλήγει να «φωλιάσει» στη μήτρα και να εμφυτευθεί στα τοιχώματά της. Εκεί τα κύτταρα θα συνεχίσουν να διαιρούνται, σχηματίζοντας το έμβρυο.

Το έμβρυο θα προκύψει από τις διαδοχικές
διαιρέσεις του ζυγωτού

Κι αν δε συναντηθούν;

Τα σπερματοζωάρια ζουν μέσα στο σώμα της γυναίκας από μερικές ώρες έως και τρεις ημέρες. Αν στο μεταξύ δε συναντήσουν ένα ώριμο ωάριο ή δεν καταφέρουν να το γονιμοποιήσουν, πεθαίνουν και αποδομούνται.

Αν το ωάριο δε συναντήσει κάποιο σπερματοζωάριο για να γονιμοποιηθεί, πεθαίνει και αποδομείται επίσης. Παράλληλα, τα τοιχώματα της μήτρας καταστρέφονται και αποβάλλονται μέσω του κόλπου με την έμμηνο ρύση (την «περίοδο»), σηματοδοτώντας την πρώτη μέρα του εμμηνορυσιακού κύκλου.



ΠΗΓΗ: Φυσικά ΣΤ΄ Δημοτικού
ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com (1-2: Φυσικά ΣΤ΄ Δημοτικού, 3: Βιολογία Α΄ Γυμνασίου, 4: blogs.sch.gr/labos/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα