3 Μαρ 2012

Η τηλεόραση

Από τον Vans333Dp
Μαθητής της έκτης τάξης

Η τηλεόραση αποτελεί το κυριότερο και δημοφιλέστερο, ειδικά για τα παιδιά, Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας και η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινουμένων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως.

Η λέξη «τηλεόραση» είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό πρόθεμα «τήλε» το οποίο σημαίνει μακριά και τη λέξη «όραση».

Συνήθως, λέγοντας «τηλεόραση» εννοούμε τη συσκευή, δηλαδή τον δέκτη, ο οποίος λαμβάνει το τηλεοπτικό σήμα που εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε συγκεκριμένη συχνότητα με την οθόνη που απεικονίζει το αποτέλεσμα της εκπομπής δηλαδή, με απλά λόγια, τη μετατροπή του σήματος σε εικόνα και ήχο.

Ο τηλεοπτικός δέκτης λαμβάνει το τηλεοπτικό σήμα είτε ασύρματα είτε ενσύρματα.

1 Η ασύρματη λήψη γίνεται με δύο τρόπους: ο ένας τρόπος μετάδοσης και πιο διαδεδομένος είναι μέσω επίγειου δικτύου εκπομπής, το οποίο λαμβάνει το τηλεοπτικό σήμα από τον σταθμό και το οδηγεί σε έναν πομπό που εκπέμπει σε μία συγκεκριμένη συχνότητα. Ο δεύτερος τρόπος είναι η λήψη από δορυφόρο μέσω δορυφορικής κεραίας (πιάτο) και ειδικού δέκτη.

2 Στην ενσύρματη λήψη έχουμε την καλωδιακή τηλεόραση.

Αρχικά, το τηλεοπτικό σήμα ήταν ασπρόμαυρο. Αργότερα επιχειρήθηκε η μετάδοση έγχρωμου σήματος. Ο έγχρωμος τηλεοπτικός δέκτης θα έπρεπε να λειτουργεί τόσο με έγχρωμες όσο και με ασπρόμαυρες εκπομπές σημάτων.

Η έγχρωμη εικόνα αποτελείται από δύο σήματα: την ασπρόμαυρη εικόνα, η οποία ονομάζεται σήμα φωτεινότητας και το χρώμα το οποίο ονομάζεται σήμα χρωμικότητας.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013, οι επίγειες εκπομπές θα πρέπει να είναι μόνο ψηφιακές.

ΜΜΕΤεχνολογία
ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: El
ΠΗΓΗ: ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα