19 Ιαν 2020

Οι εμφύλιες συγκρούσεις

Η κεντρική Αρχή που δημιουργείται στην Α΄ Εθνοσυνέλευση αποτελεί σημαντική κατάκτηση των επαναστατημένων Ελλήνων. Τα ζητήματα που απασχολούν την Εθνοσυνέλευση είναι η μορφή του κράτους που θα δημιουργηθεί, ο τρόπος εκλογής της ηγεσίας του αλλά και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη Διοίκηση.

Σύντομα αυτά τα θέματα οδηγούν σε συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων που διεκδικούν για τον εαυτό τους τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.


Το 1825 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης φυλακίζεται στην Ύδρα για 3 μήνες από τους πολιτικούς του αντιπάλους

1 Οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου, που είχαν την εξουσία στο παρελθόν, θέλουν την ηγεσία για να εφαρμόσουν τον τρόπο διακυβέρνησης που γνωρίζουν. Επιθυμούν, επίσης, να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.

2 Οι άνθρωποι των όπλων προβάλλονται ως οι φυσικοί αρχηγοί του Αγώνα για την Ανεξαρτησία, επειδή αυτοί πολεμούν, οπότε δικαιούνται και την εξουσία ή, τουλάχιστον, τη συμμετοχή τους σε αυτήν. Την ίδια άποψη έχουν και οι πρόκριτοι των νησιών, που κατέχουν το εμπόριο και συνεισφέρουν υλικά στον Αγώνα.

3 Νέες ομάδες πολιτικών διεκδικούν την εξουσία. Προέρχονται κυρίως από το Φανάρι, έχουν ευρωπαϊκή παιδεία και αρκετές γνώσεις για την οργάνωση και τη διοίκηση του κράτους. Οι κάτοικοι των επαναστατημένων περιοχών νιώθουν να απειλούνται από αυτούς και αντιδρούν έντονα.

Η διαμάχη μεταξύ των αντίπαλων ομάδων καταλήγει πολλές φορές σε ένοπλες εμφύλιες συγκρούσεις με μεγάλες υλικές καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων περνούν σε δεύτερη μοίρα...


Το 1825 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος φυλακίζεται στην Ακρόπολη, βασανίζεται φριχτά και δολοφονείται

Χρονολόγιο
1821: Ταραχές στα Βέρβαινα
1823–1824: Πρώτη φάση εμφύλιων συγκρούσεων
1824–1825: Δεύτερη φάση εμφύλιων συγκρούσεων


ΠΗΓΗ: Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού (2006)
ΕΙΚΟΝΕΣ: newsbomb.gr, eranistis.net

1 σχόλιο:

μαθητής11 είπε...

Όταν έχουμε πόλεμο συνήθως μετά κάνουμε και εμφύλιο.

▼ Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα