Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Το θωρηκτό «Αβέρωφ»

Από την tzina45

Μία μέρα, μας είπε ο κύριος πως, θα πάμε εκδρομή στο θωρηκτό Αβέρωφ. Είναι έ­να πο­λε­μι­κό πλοίο, μεγάλο και καλό για την εποχή του. Κατασκευάστηκε στα ναυ­πη­γεί­α Ορ­λάν­δο της Ιταλίας και στοίχισε 22.300.000 δρχ.

Έδρασε στην αρχή στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) εξασφαλίζοντας τη ναυ­τι­κή υπεροχή της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Αργότερα στη Μι­κρα­σια­τι­κή Κα­τα­στρο­φή (1922) έσωσε πολύ στρατό και ελληνικό πληθυσμό που κα­τα­διω­κό­ταν ά­γρι­α από τους Τούρ­κους, μεταφέροντάς τους στην Ελλάδα. Τέ­λος στον δεύτερο πα­γκό­σμι­ο πόλεμο ξέ­φυ­γε με πολλούς κίνδυνους από την Ε­λευ­σί­να και κατάφερε να πά­ει στο συμμαχικό λι­μά­νι της Αλεξάνδρειας. Τρία χρό­νια συ­νό­δευ­ε νηοπομπές σε με­γά­λες θάλασσες α­ντι­με­τω­πί­ζο­ντας θαρραλέα τα ε­χθρι­κά κα­ρά­βια.


Σήμερα γερασμένο πια μα γεμάτο από τις δάφνες της νίκης ξεκουράζεται στα ή­συ­χα νε­ρά του Φαλήρου και είναι ναυτικό μουσείο.

ΠΗΓΗ: ;3 σχόλια:

elpis00 είπε...

Πολύ ωραία εργασία!:0

δάσκαλος98 είπε...

Μπράβο, αστέρι μου!

El είπε...

Μπράβο tzina45, πολύ ωραία και ενημερωτική εργασία!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.