Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

Τα φρούτα

Από την El

Τα φρούτα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου, για­τί πε­ρι­έ­χουν πολλές βι­τα­μί­νες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

 1  Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή. Το σχή­μα του είναι σφαιρικό ή ω­ο­ει­δές, η φλούδα του είναι παχιά ή λε­πτή α­νά­λο­γα με την ποικιλία και η σάρκα του είναι πορ­το­κα­λί. Εί­­ναι πλού­σι­ο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης σάκχαρα, κάλιο, α­σβέ­­στι­ο, φώ­σφο­ρο και βιταμίνη Α. Είναι ωφέλιμο για τη δι­α­τρο­φή του ανθρώπου και η θρε­πτι­κή αξία του μεγάλη. Κα­τα­να­λώ­νε­ται νωπό ως φρούτο ή χρη­σι­μο­ποι­εί­ται στην παραγωγή χυ­μών.


Η Βραζιλία είναι η πρώτη σε παραγωγή πορτοκαλιών. Ακολου­θούν οι Η.Π.Α, η Ινδία, η Κί­να και η Ισπανία.

 2  Μήλο

Είναι καρπός του δέντρου μηλιά. Είναι ένα από τα πιο δι­α­δε­δο­μέ­­να και ευρύτατα καλ­λι­ερ­γη­μέ­να φρούτα. Το δέντρο είναι φυλ­λο­­βό­λο που φτά­νει τα 5-12 μέτρα ύψος με φύλλα που έ­χουν ελ­λει­­ψο­ει­δές σχήμα.


 3  Μπανάνα

Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D. Είναι φυτό γηγενές της τροπικής ζώ­νης. Το μήκος που μπο­ρεί να φτάσει είναι 20-25 εκατοστά και δι­ά­­με­τρο 4-5 εκατοστά.


 4  Αχλάδι

Έχει σχήμα μακρύ και στενεύει στο άκρο που βρίσκεται το κο­τσά­­νι ε­νώ είναι φαρδύ στο κά­τω μέρος. Τα αχλάδια εξωτερικά έ­χουν χρώ­μα α­νοι­χτό πράσινο, πρασινοκίτρινο, κι­τρι­νω­πό, ε­λα­φρύ κί­τρινο, πρά­σι­νο με κόκκινο ανάλογα με την ποικιλία. Ε­σω­τε­ρι­κά η σάρκα τους συ­νή­θως είναι λευκή, μαλακή και γλυκιά. Πε­ρι­έ­χουν βιταμίνη C, α­σβέ­στι­ο, νιασίνη, βι­τα­μί­νη Β6, φώσφορο και ποτάσιο.


Η Ιταλία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Α­κο­λου­θούν η Γαλ­λί­α, η Ιαπωνία και η Κίνα ενώ η Ελλάδα έχει την 6η θέ­ση στην Ευ­ρώ­πη.

 5  Φράουλα

Ο καρπός της άγριας φράουλας είναι μικρός, γλυκός και νό­στι­μος. Η φρά­ου­λα αντέχει στις χει­με­ρι­νές χαμηλές θερμοκρασίες, ό­μως μια α­πό­το­μη αλλαγή θερμοκρασίας ή ένας πα­γε­τός μπορεί να βλά­ψει το φυ­τό. Πολλές βροχές επίσης μπορούν να προ­κα­λέ­σουν το σά­πι­σμα των φυτών. Η φράουλα μπορεί να προ­σαρ­μο­στεί σε όλα τα είδη χρω­μά­των. Εί­ναι πλού­σι­α σε βιταμίνη C.


Οι Η.Π.Α. έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Ακολου­θούν ο Καναδάς, η Ιταλία, η Πολωνία και η Γαλλία.

 6  Σταφύλι

Είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξί­δι και οι σταφίδες. Το στα­φύ­λι ιατρικά καταπολεμά την κα­τα­κρά­­τη­ση των υγρών. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βι­τα­μί­νες, έ­χει και α­­ντι­ο­ξει­δω­τι­κή αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρε­σβε­ρα­­τρό­λης που βρί­σκε­ται στη φλούδα του.
Τα σταφύλια μπορεί να έχουν μαύρο, σκούρο μπλε, κίτρινο, πρά­σι­νο, λευκό ή ροζ χρώ­μα.


ΠΗΓΗ: www.wikipedia.org


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: διατροφή


9 σχόλια:

Κρίνος είπε...

Eνα έχω να πω. Υπέροχο.

δάσκαλος98 είπε...

Και γευστικότατο! :))

george pntlks είπε...

Πολύ ωραία εργασία! :))

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ είπε...

Τα φρούτα είναι ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας μας. Περιέχουν πολλές βιταμίνες, θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στις ασθένειες και χαρίζουν ευεξία και ομορφιά. Δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μικρών και μεγάλων.
Καλή εβδομάδα συνάδελφε,
Αντώνης

Anastazzzia είπε...

Έτσι όπως είμαι τέσσερις ώρες πάνω από τα βιβλία ...ήρθε ο καιρός να φάω κι εγώ το φρουτάκι μου, γιατί "κουτούρντισα" που λεν και στο χωριό μου.
Καλή βδομάδα να έχουμε.

δάσκαλος98 είπε...

Καλή βδομάδα, συνάδελφοι!
Φρούτα και λαχανικά / μας χαρίζουν ομορφιά! / Τα καταναλώνουμε τακτικά / κι από "κουτουρντισμένοι" (το σκότωσα;) γινόμαστε καλά!

*Ποιητής εκ του προχείρου... :D

Anastazzzia είπε...

Εκ του προχείρου μεν....εκπληκτικός δε!

δάσκαλος98 είπε...

:D

tzina45 είπε...

Πολύ καλό

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.