19 Οκτ 2011

Ο Ήλιος

Ο Ήλιος είναι ένα μέσο αστέρι, όμοιο με τα πολλά δισεκατομμύρια αστέρια του γαλαξία μας. Απέχει από τη Γη 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα, είναι ωστόσο το πλησιέστερο σε εμάς άστρο (το αμέσως πιο κοντινό βρίσκεται 250.000 φορές πιο μακριά από τον πλανήτη μας).

Λόγω της κοντινής του απόστασης, είναι 100 δισεκατομμύρια φορές πιο λαμπερός από οποιοδήποτε άλλο αστέρι στον ουρανό. Η φωτεινότητά του, μάλιστα, είναι τέτοια, ώστε κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν μπορούμε να δούμε άλλα ουράνια σώματα (με εξαίρεση τη Σελήνη και σπανιότερα την Αφροδίτη).

Η σημασία του στην εξέλιξη και διατήρηση της ζωής στη Γη είναι καίρια, καθώς με τη θεμελιώδη διαδικασία της φωτοσύνθεσης προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη των ζωντανών οργανισμών. Παράλληλα διατηρεί την επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη μας σε ανεκτά για τη ζωή επίπεδα.



Η ηλικία του εκτιμάται γύρω στα 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα, 100.000 χρόνια περίπου πριν τη δημιουργία της Γης. Καλύπτει το 99,9% της συνολικής ύλης του ηλιακού συστήματος και δημιουργεί το βασικό πεδίο βαρύτητας μέσα στο οποίο περιφέρονται τα υπόλοιπα ουράνια σώματα: οι οκτώ πλανήτες με τους δορυφόρους τους, οι αστεροειδείς οι κομήτες κ.ά.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία δημιουργήθηκε από ένα περιστρεφόμενο αρχικό νεφέλωμα αερίου και σκόνης. Η κεντρική μεγάλη συμπύκνωση αποτέλεσε τον πρωτοήλιο, ενώ από κομμάτια της υπόλοιπης ύλης σχηματίστηκαν οι πρωτοπλανήτες.

Ήλιος

Ο Ήλιος δεν είναι ένα στερεό σώμα. Είναι μια τεράστια σφαίρα από διάφορα αέρια, κυρίαρχα των οποίων είναι το υδρογόνο και το ήλιο. Στο κέντρο του η θερμοκρασία φτάνει τους 20 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.

Αν το κεφάλι μιας καρφίτσας μπορούσε να θερμανθεί στη θερμοκρασία αυτή, η θερμότητα που θα εξέπεμπε θα μπορούσε να σκοτώσει άνθρωπο σε απόσταση 160 χιλιομέτρων. Αν, δηλαδή, τοποθετούσαμε την ίδια καρφίτσα στην Τρίπολη, κάθε ζωντανός οργανισμός σε ολόκληρη την Πελοπόννησο θα πέθαινε ακαριαία.

Η Τρίπολη βρίσκεται στην «καρδιά» της Πελοποννήσου

Ο Ήλιος είναι ένας ισχυρός θερμοπυρηνικός αντιδραστήρας, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία και εκπέμπει τεράστιες ποσότητες ενέργειας προς όλες τις κατευθύνσεις. Έχει προσδιοριστεί πως κάθε δευτερόλεπτο εκπέμπει τόση ενέργεια όση θα έδινε μια έκρηξη 4 δισεκατομμυρίων βομβών υδρογόνου των 100 μεγατόνων. Ένα μικρό ποσοστό της φτάνει στη γη, είναι όμως αρκετό για να συντηρεί τη ζωή στον πλανήτη μας.

Ο Ήλιος εκπέμπει όλη αυτή την ενέργεια εδώ και 5 δισεκατομμύρια χρόνια και θα συνεχίσει τουλάχιστον για άλλα τόσα...





ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, sfinaki.gr, astro.noa.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: club.1688.com, creepingdistrust.blogspot.com, radiblog.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα