19 Οκτ 2012

Χειμερία νάρκη

Από τον Anthony12
Μαθητής της έκτης τάξης

Η χειμερία νάρκη είναι ο χρόνος που κάποια ζώα πέφτουν για ύπνο, για όσο καιρό κάνει κρύο. Αυτός ο ύπνος δεν είναι όπως ο ανθρώπινος ύπνος, όπου οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να μας ξυπνήσουν. Στη χειμερία νάρκη, το ζώο μπορεί να κινηθεί γύρω ή να αγγιχτεί και να μην το ξέρει. Μερικά ζώα πηγαίνουν μόνο σε έναν προσωρινό ύπνο και μπορούν ξυπνήσουν γρήγορα. Όπως οι αρκούδες.

Αν και χρησιμοποιούμε τη λέξη «ύπνος» μερικές φορές, η χειμερία νάρκη είναι διαφορετική από τον κανονικό ύπνο. Με τον κανονικό ύπνο, το ζώο κινείται λίγο, έχει έναν ενεργό εγκέφαλο, και μπορεί ξυπνήσει πολύ γρήγορα. Όταν όμως πέφτει στην αληθινή χειμερία νάρκη, το ζώο μοιάζει να έχει πεθάνει. Δεν υπάρχει καμία μετακίνηση και παίρνει πολύ καιρό για να ξυπνήσει αρκετά και να μπορέσει να περπατήσει ακόμη και γύρω γύρω.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τα ζώα τρώνε περισσότερα τρόφιμα από τα συνηθισμένα. Ο οργανισμός τους θα ζήσει από το λίπος του σώματός τους δεδομένου ότι αυτά θα κοιμούνται. Το ζώο θα καταναλώσει το λίπος που αποθηκεύει στο σώμα του και δεν πρέπει να χάσει οποιονδήποτε μυ. Τα ζώα επίσης, φτιάχνουν τις χειμερινές φωλιές, τα κρησφύγετα και τα λαγούμια τους. Τα διαφορετικά είδη ζώων πέφτουν σε χειμερία νάρκη σε διαφορετικά είδη φωλιάς. Όταν πέφτουν σε χειμερία νάρκη και ο οργανισμός τους επιβραδύνει, οι εχθροί τους μπορούν να τους κάνουν μεγαλύτερο κακό. Προσπαθούν να επιλέξουν την ασφαλέστερη θέση για να περάσουν τον χειμώνα μακριά από αυτούς τους εχθρούς.

Η χειμερία νάρκη είναι ο τρόπος που τα ζώα προσαρμόζονται στο κλίμα και το έδαφος γύρω τους. Τα ζώα πρέπει να είναι σε θέση να ζήσουν μέσα στο ακραίο κρύο. Το κάνουν επίσης αυτό επειδή είναι πραγματικά δύσκολο να βρουν τρόφιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα τρόφιμα δίνουν στα ζώα την ενέργεια που χρειάζονται για να περπατήσουν, να τρέξουν, να κυνηγήσουν. Επίσης, επιβραδύνουν τους χτύπους της καρδιάς τους (δηλαδή χτυπάει πιο αργά η καρδιά τους). Τότε είναι που εκείνο το λίπος που το ζώο αποθήκευσε το φθινόπωρο τα βοηθάει. Μερικά από αυτά τα ζώα αποθηκεύουν επίσης τρόφιμα στις σπηλιές και τα λαγούμια τους. Τα ζώα που το κάνουν αυτό δεν κοιμούνται κατευθείαν μόλις πέσει το πρώτο κρύο. Επίσης ξυπνάνε καμιά φορά για λίγο, περπατάνε γύρω στη φωλιά και τρώνε προτού να πάνε πίσω στον ύπνο.

ΔιατροφήΖώα
ΠΗΓΗ: KindyKids.gr

3 σχόλια:

δάσκαλος98 είπε...

Καλά, η εικόνα είναι απίθανη! :))

Anthony12 είπε...

Λέτε και άλλα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη να κοιμούνται με κρυμμένα μαξιλάρια; ;)

δάσκαλος98 είπε...

Χε χε! Η αλήθεια είναι ότι η περίοδος προετοιμασίας περιλαμβάνει και μια βόλτα στα μαγαζιά! ;))

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα