26 Ιουλ 2012

Για μια Μεσόγειο χωρίς σκουπίδια

Από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA)

Πολλά από τα απορρίμματα που παράγονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, καταλήγουν τελικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πλαστικά, χάρτινα και μεταλλικά αντικείμενα, λάστιχα, ξύλα ή γυαλί κάνουν την εμφάνισή τους στις ακτές, στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και κάτω από αυτήν.



Η Μεσόγειος Θάλασσα αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα από τα απορρίμματα και ο καθένας μας πρέπει να δραστηριοποιηθεί είτε ατομικά είτε συλλογικά και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Αν δεν προλάβουμε, αν δε μειώσουμε και εξαλείψουμε αυτού του είδους τη ρύπανση, η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει...

Από πού προέρχονται

Οι κύριες πηγές των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα είναι οικιακές, βιομηχανικές, ναυτιλιακές και αγροτικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκειά τους διαφεύγουν απορρίμματα (σκόπιμα ή κατά λάθος, άμεσα ή έμμεσα) τόσο στη θάλασσα όσο και στο έδαφος. Στη συνέχεια μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω της απόπλυσης της γης από το νερό της βροχής ή παρασυρόμενα από ανέμους και θαλάσσια ρεύματα.



Τα περισσότερα απορρίμματα (το 80%) προέρχονται από χερσαίες δραστηριότητες, δηλαδή από ποτάμια που εκβάλλουν στη θάλασσα, από απορροές όμβριων υδάτων και αποχετεύσεων, από σκουπίδια που παρασύρει ο άνεμος ή από βιομηχανικά απόβλητα και ανεξέλεγκτες χωματερές.

Τα υπόλοιπα απορρίμματα (το 20%) προέρχονται από θαλάσσιες δραστηριότητες, δηλαδή από φορτηγά και επιβατηγά πλοία, από αλιευτικά σκάφη (πετονιές, δίχτυα, δοχεία αποθήκευσης αλιευμάτων κ.ά.), αλλά και από θαλάσσιες μονάδες εξόρυξης πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Οι επιπτώσεις στις ακτές και στη θάλασσα

Ακόμη και οι πιο απρόσιτες περιοχές της Μεσογείου πλήττονται σήμερα από σκουπίδια, τα οποία υποβαθμίζουν αισθητικά το τοπίο και μπορούν να βλάψουν σοβαρά το θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι ρύποι που περιέχουν τα απορρίμματα διαλύονται και παρασύρονται από το νερό της βροχής, τους ποταμούς ή τη θάλασσα. Έτσι μπορούν να εισχωρήσουν πιο εύκολα στην τροφική αλυσίδα.

Τα θαλάσσια ζώα (ψάρια, δελφίνια, φάλαινες, φώκιες, χελώνες) και τα πτηνά απειλούνται σοβαρά είτε γιατί παγιδεύονται και τραυματίζονται είτε επειδή τα τρώνε περνώντας τα για τροφή.



Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ολέθρια: θανάσιμοι τραυματισμοί, περιορισμένη κινητικότητα, ασφυξία, στραγγαλισμός και, σε περίπτωση κατάποσης, δηλητηρίαση, πνιγμός ή αναγκαστική ασιτία.

Οι επιπτώσεις στους ανθρώπους

Τα απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα μάς επηρεάζουν όλους ανεξαιρέτως, καθώς όλοι πληρώνουμε το κόστος από τα προβλήματα που προκαλούν:
Είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, διότι προκαλούν μολύνσεις και τραυματισμούς (δοχεία που περιέχουν τοξικές ουσίες, κοψίματα από σπασμένα γυαλιά και κομμένες κονσέρβες, σύριγγες κλπ.).
Προκαλούν αισθητική ρύπανση και υποβάθμιση του τοπίου, επηρεάζοντας αρνητικά τη διάθεσή μας.



Αποτρέπουν την προσέλκυση τουριστών με αποτέλεσμα σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στις παράκτιες κοινότητες που εξαρτώνται από τον τουρισμό.
Προκαλούν ζημιές σε αλιευτικό εξοπλισμό και προπέλες σκαφών, επιβαρύνοντας τη βιομηχανία αλιείας με επιπλέον έξοδα.
Οι φορολογούμενοι πολίτες και οι παράκτιες αρχές επιβαρύνονται με τεράστια ποσά για τον καθαρισμό και την απομάκρυνσή τους από τις ακτές.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως υπεύθυνοι πολίτες

1 Βάζουμε πάντοτε τα σκουπίδια μας στους ειδικούς κάδους και δεν τα αφήνουμε στις ακτές σε καμία περίπτωση. Δεν τα πετάμε στη θάλασσα και έχουμε κατά νου ότι ακόμη και τα σκουπίδια στους δρόμους ή στους υπονόμους είναι πιθανό να καταλήξουν επίσης στη θάλασσα.

2 Μειώνουμε τα σκουπίδια που παράγουμε όταν ταξιδεύουμε ή πηγαίνουμε στην παραλία. Μπορούμε, για παράδειγμα, να βάζουμε τα τρόφιμα σε συσκευασίες που επαναχρησιμοποιούνται.

* Γενικά, βέβαια, είναι καλό να μειώνουμε, να επαναχρησιμοποιούμε και να ανακυκλώνουμε όσο μπορούμε περισσότερο τα απορρίμματά μας, ώστε να μειώνεται ο όγκος τους.

3 Συμβουλεύουμε τους καπνιστές να αποθέτουν τα αποτσίγαρα στα ειδικά τασάκια παραλίας ή μέσα σε ένα άδειο κουτί τσιγάρων (που θα το πάρουν μαζί τους φεύγοντας, ε;). Τα φίλτρα των τσιγάρων επηρεάζουν την ποιότητα του νερού και βλάπτουν τα θαλάσσια είδη.

4 Ζητάμε από τις Τοπικές Αρχές να τοποθετούν κάδους απορριμμάτων στις ακτές και να τους διαχειρίζονται σωστά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται τακτικά η αποκομιδή των σκουπιδιών και ο καθαρισμός των κάδων.

5 Δίνουμε το καλό παράδειγμα στους άλλους και τους ζητάμε ευγενικά να σέβονται και εκείνοι το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον.

6 Συμμετέχουμε στην περιβαλλοντική ομάδα που μπορεί να έχει οργανώσει το σχολείο μας και παίρνουμε μέρος σε καθαρισμούς ακτών, σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού κ.ο.κ.



ΠΗΓΗ: helmepa.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ 2-3 & 5: podilato98.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα