Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Ο Μεγάλος Δικτάτωρ«Ο Μεγάλος δικτάτωρ» είναι η πρώτη ομιλούσα και ηχητική ταινία του Τσάρλι Τσά­πλιν. Έκανε πρεμιέρα το 1940, δεκατρία χρόνια μετά την εισαγωγή του ήχου στον κι­νη­μα­το­γρά­φο και λίγο πριν μπει η Αμερική στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για μια α­νελέητη πολιτική σάτιρα, η οποία παρωδεί την άνοδο του Χίτλερ και του να­ζι­σμού.

Ο Τσάπλιν υποδύεται διπλό ρόλο: Είναι ο Xίνκελ, ο αρχηγός της φασιστικής Το­μα­νί­ας, αλλά και ένας Εβραίος κουρέας που του μοιάζει. Ο δεύτερος κάποια στιγμή παίρ­νει τη θέση του Χίνκελ-Χίτλερ και εκφωνεί μια ιστορική για τον κι­νη­μα­το­γρά­φο ομιλία.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο αλλά και να διαβάσετε το α­πο­δελ­τι­ω­μέ­νο κείμενό της στη συνέχεια. Ολόκληρη η ταινία βρίσκεται εδώ.


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Λυπάμαι, αλλά δε θέλω να γίνω αυτοκράτορας. Δεν είναι δική μου δουλειά. Δε θέλω ούτε να βασιλέψω ούτε να κατακτήσω κανέναν. Αν μπορούσα, θα ή­θε­λα να βοηθήσω όλο τον κόσμο: Εβραίους, χριστιανούς, μαύρους, λευ­κούς... Όλοι θέλουμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλο· αυτή είναι η φύση των αν­θρώ­πων. Θέ­λουμε να ζούμε με την ευτυχία των άλλων και όχι με τη δυ­στυ­χί­α τους. Δε θέ­λουμε ούτε να μισούμε ούτε να περιφρονούμε ο ένας τον άλ­λο.

Στον κόσμο αυτό υπάρχει χώρος για τον καθένα. Η καλή Γη είναι πλούσια και μπορεί να θρέψει όλο τον κόσμο. Η ζωή μπορεί να είναι ελεύθερη και ω­ραί­α, ό­μως χάσαμε τον δρόμο. Η πλεονεξία δηλητηρίασε τις ψυχές των αν­θρώ­πων, σή­κωσε τείχη μίσους, μας καταδίκασε στη δυστυχία και στους σκο­τω­μούς. Ανα­πτύξαμε την ταχύτητα αλλά κλειστήκαμε στον εαυτό μας. Η εκ­μη­χά­νι­ση προκα­λεί αφθονία αλλά μας άφησε σε ένδεια. Η επιστήμη μάς έ­κα­νε κυνικούς· η ευ­φυΐα μας σκληρούς και άξεστους. Σκεφτόμαστε πολύ και αι­σθα­νό­μα­στε ελάχι­στα.

Πιο πολύ κι από τις μηχανές χρειαζόμαστε την ανθρωπιά. Πιο πολύ από την ε­πι­δε­ξι­ό­τη­τα χρειαζόμαστε την καλοσύνη και την ευγένεια. Χωρίς αυτές τις α­ρε­τές η βία θα κυριαρχήσει στη ζωή και όλα θα χαθούν.

Το αεροπλάνο και το ραδιόφωνο μάς έφεραν πιο κοντά. Η ίδια η φύση αυ­τών των εφευρέσεων διαλαλεί την καλοσύνη των ανθρώπων, διαλαλεί την πα­γκό­σμι­α αδελφοσύνη, την ενότητα όλων μας. Ακόμη και αυτήν τη στιγμή η φω­νή μου φτάνει στα αφτιά εκατομμυρίων ανθρώπων –απελπισμένων αν­δρών, γυναι­κών και παιδιών– που είναι θύματα ενός συστήματος που ξέρει μό­νο να βασανί­ζει και να φυλακίζει αθώους.

Σε αυτούς που με ακούνε λέω: «Μην απελπίζεστε!». Η τωρινή μας δυστυχία προ­ήλ­θε από την πλεονεξία και τη σκληρότητα εκείνων που φοβούνται την πρό­ο­δο του ανθρώπου. Το μίσος θα περάσει και οι δικτάτορες θα πεθάνουν! Η δύ­ναμη που αφαίρεσαν από τον λαό θα επιστρέψει ξανά σε αυτόν! Όσο πε­θαί­νουν άνθρωποι η ελευθερία δε θα κινδυνέψει!

Στρατιώτες! Μην υπακούτε στους αγροίκους, σε εκείνους που σας πε­ρι­φρο­νούν και σας σκλαβώνουν, που δυναστεύουν τη ζωή σας, που σας λένε τι να κά­νε­τε, τι να σκέφτεστε και τι να νιώθετε! Που σας μεταμορφώνουν σε κο­πά­δι, που σας χρησιμοποιούν ως κρέας για τα κανόνια τους. Μην υ­πο­χω­ρεί­τε μπροστά σε αυτά τα εκφυλισμένα όντα, που έχουν για εγκέφαλο και καρ­διά μηχανές! Δεν είστε ούτε μηχανές ούτε κοπάδι: είστε άνθρωποι! Φέρετε α­γά­πη μέσα στις καρδιές σας, δε μισείτε! Μόνο όσοι στερήθηκαν την αγάπη μι­σούν! Οι στερημένοι και οι αφύσικοι!

Στρατιώτες! Μην αγωνίζεστε για τη σκλαβιά, αγωνιστείτε για την ελευθερία! Ο Άγιος Λουκάς στο 17ο κεφάλαιο γράφει: «Το βασίλειο του Θεού είναι μέσα στον άνθρωπο». Όχι σε έναν άνθρωπο, όχι σε μια ομάδα ανθρώπων, αλλά σε όλους τους ανθρώπους! Σε εσάς!

Εσείς, ο λαός, έχετε τη δύναμη! Τη δύναμη να δημιουργείτε μηχανές, τη δύ­να­μη να δημιουργείτε ευτυχία! Εσείς, ο λαός, έχετε τη δύναμη να κάνετε αυ­τήν τη ζωή ελεύθερη και όμορφη, να κάνετε αυτήν τη ζωή μια υπέροχη πε­ρι­πέ­τει­α!

Οπότε, στο όνομα της Δημοκρατίας, ας χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη δύναμη, ας ενωθούμε! Ας αγωνιστούμε για έναν καινούργιο κόσμο, έναν τίμιο κόσμο, που θα παρέχει ευκαιρίες εργασίας σε όλους, μέλλον στους νέους και α­σφά­λει­α στους ηλικιωμένους!

Με τέτοιες υποσχέσεις οι αγροίκοι πήραν την εξουσία. Αλλά είπαν ψέματα! Δεν κράτησαν τον λόγο τους! Ποτέ δε θα το κάνουν! Οι δικτάτορες ε­λευ­θε­ρώ­νουν τον εαυτό τους αλλά υποδουλώνουν τον λαό!

Τώρα ας αγωνιστούμε για να κάνουμε πράξη αυτές τις υποσχέσεις! Ας α­γω­νι­στού­με για να ελευθερώσουμε τον κόσμο, να σπάσουμε τους εθνικούς φραγ­μούς, να καταργήσουμε την πλεονεξία, το μίσος και τη μισαλλοδοξία! Ας αγω­νιστούμε για έναν κόσμο δικαίου, έναν κόσμο όπου η επιστήμη και η πρό­ο­δος θα φέρουν την ευτυχία σε όλους!

Στρατιώτες, στο όνομα της Δημοκρατίας, ας ενωθούμε!

ΠΗΓΕΣ: tvxs.gr, www.clickatlife.gr | ΕΙΚΟΝΑ: www.imdb.com


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: πολιτική, ταινίες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.