27 Φεβ 2012

Καθαρά Δευτέρα 2012!

Από την elpis00
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Στις 27 Φεβρουαρίου φέτος, θα γιορτάσουμε και επίσημα πλέον στη χώρα μας την Καθαρή Δευτέρα. Είναι μια μέρα ιδιαίτερα σημαντική κυρίως για τα μικρά παιδιά. Μέρα χαλάρωσης και εκδρομής. Οι περισσότεροι από εμάς, όπως και αν είναι τα «οικονομικά» μας αυτήν την περίοδο όλο και κάτι θα κάνουμε για να αποδράσουμε.





Κλασικό έθιμο της ημέρας, είναι τα «κούλουμα» και το πέταγμα του χαρταετού! Εξαιτίας του ότι έχει καθιερωθεί από τα παλιά ακόμα χρόνια η Καθαρά Δευτέρα να είναι μέρα «Καθαρμού» τα φαγητά της μέρας αυτής είναι νηστίσιμα, όπως θαλασσινά, όσπρια, λαχανικά, οστρακοειδή και άλλα και η παραδοσιακή λαγάνα. Όλα αυτά λέγονται «κούλουμα». Σύμφωνα με την παράδοση, τα «κούλουμα» πήραν το όνομά τους από τη λατινική λέξη «Cumulus», όπου σημαίνει αφθονία, αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος της Αποκριάς.

Εκτός όμως από τον χαρταετό, ένα ακόμα παραδοσιακό έθιμο που γίνεται στη χώρα μας την Καθαρά Δευτέρα, είναι και τα «αλευρομουτζουρώματα». Το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα στο Γαλαξίδι! Είναι μια παράδοση χρόνων, όπου οι κάτοικοι χωρίζονται σε ομάδες... και αρχίζει ο πόλεμος. Τα πυρά είναι αλεύρι και χρωματιστή σκόνη!








Την Καθαρή Δευτέρα, ξεκινά και η νηστεία των σαράντα ημερών, η λεγόμενη «Σαρακοστή»! Οι μέρες αυτές της νηστείας, συμβολίζουν και τις αντίστοιχες ημέρες νηστείας, του Χριστού στην Έρημο.



Ετοιμάστε λοιπόν τον χαρταετό σας, με ιδιαίτερη προσοχή για το σωστό «ζύγι» και το σωστό μήκος της «ουράς» για να έχει εκείνο το απαιτούμενο ύψος που θα τον κάνει κυρίαρχο ανάμεσα στους άλλους!

Καθαρή Δευτέρα
ΠΗΓΗ: My family

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα