Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Πολεμικές αναμνήσεις του παππού μου

Από τον Vans333Dp

Ο παππούς μου υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο πολεμικό ναυτικό. Θα σας αφηγηθώ τα γεγονότα που αφορούν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όπως τα έζησε και μου τα αφηγήθηκε ο παππούς μου.

Ο παππούς μου υπηρέτησε τη θητεία του στο ναυτικό με τον βαθμό του διόπου (α­ντί­­στοι­χος του δεκανέα στον στρατό ξηράς) με την ειδικότητα του υπεύθυνου των θερ­μαστών των μηχανών των πλοίων. Θερμαστές ήταν αυτοί που είχαν κα­θή­κον να τρο­φοδοτούν τα καζάνια του πλοίου με καύσιμη ύλη (γαιάνθρακα). Στη θη­τεί­α του υπηρέ­τησε στο αντιτορπιλικό Ιέραξ ΙΙ και μετά πήρε μετάθεση για το α­ντι­τορ­πι­λι­κό Σφενδό­νη ΙΙ.

Εικόνα 1. ΙΕΡΑΞ ΙΙ
Εικόνα 2. ΣΦΕΝΔΟΝΗ ΙΙ

Κατά τη διάρκεια της θητείας του γεννήθηκε ο διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος και αυτό είχε σαν συνέπεια να υπηρετήσουν 6 μήνες λιγότερο και έτσι απολύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1940. Με την κήρυξη του πολέμου επιστρατεύθηκε και α­νέ­λα­βε υπη­ρεσία στο αντιτορπιλικό «Σπέτσαι», με τον βαθμό του τριόπου αυτήν τη φο­ρά (σήμε­ρα έχει καταργηθεί ο βαθμός).

Το Σπέτσαι έκανε συνοδείες νηοπομπών καθώς και επιδρομή σε ιταλικά πλοία που βρί­σκο­νταν στο στενό του Οτράντο (Αδριατική) τον Ιανουάριο του 1941. Με την ε­­πί­θε­ση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της Ελλάδας το Πολεμικό Ναυτικό υπέστη με­­γά­λες απώλειες από τη Γερμανική Πολεμική Αεροπορία και τα περισσότερα πλοία του χτυπήθηκαν ή βυθίστηκαν. Μετά την κατάρρευση του μετώπου τον Απρίλιο του 1941, το Υπουργείο Ναυτικών διέταξε την αυτοβύθιση πλοίων προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού, ανάμεσα τους και το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ». Χά­ρις στην καρ­διά και το θάρρος των ελληνικών πληρωμάτων η αναχώρηση των ε­να­πο­μει­νά­ντων πλοίων του στόλου μας, ήταν αδιανόητο να γίνει χωρίς την α­σφα­λή συντροφιά του «Μπαρμπα-Γιώργη» του ηρωικού θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» όπως το ονόμαζαν τα ελ­ληνικά πληρώματα.

Τελικά ο στόλος έφθασε στη Σούδα της Κρήτης με ναυαρχίδα το θωρηκτό «Γ. Α­βέ­­ρωφ». Μετά την πτώση της Κρήτης ο στόλος αναχώρησε για την Αλεξάνδρεια της Αι­γύ­πτου όπου βρίσκονταν και πολλά άλλα συμμαχικά πλοία. Σημειωτέον ότι στην Α­λε­­ξάν­δρει­α υπήρχε μια σημαντική και ακμάζουσα ελληνική παροικία και υπήρχαν πολ­λά ελληνικά καταστήματα και πολλές επιγραφές στην ελληνική γλώσσα.

Το «Σπέτσαι» όπως και τα άλλα πλοία του στόλου μας χρησιμοποιήθηκαν σαν συ­νο­­δοί νηοπομπών και περιπολίες. Στη συνέχεια το «Σπέτσαι» στάλθηκε για ε­πι­σκευ­ή στην Καλκούτα των Ινδιών. Στην επιστροφή του και λίγο πριν φθάσει στο λι­μά­νι της Αλεξάνδρειας έγινε μια έκρηξη στο μηχανοστάσιό του με αποτέλεσμα έ­νας σωλήνας ατμού να τραυματίσει τον παππού μου στο πόδι του καθώς και άλλα δυο μέλη του πληρώματός του. Ο παππούς μου και οι άλλοι δυο τραυματισμένοι νο­ση­λεύ­θη­καν στο αγγλικό ναυτικό νοσοκομείο της Αλεξάνδρειας για δυο μήνες. Με­τά την ανάρρωσή τους πληροφορήθηκαν ότι το πλοίο τους έλειπε με μια νη­ο­πο­μπή στη Βομβάη της Ιν­δίας και πήραν μετάθεση προσωρινά για το θωρηκτό «Γ. Α­βέ­ρωφ» όπου βρισκόταν στο Πόρτ Σάιντ της Αιγύπτου.

Εικόνα 3. Α/Τ ΣΠΕΤΣΑΙ
Εικόνα 4. ΘΩΡΗΚΤΟ Γ. ΑΒΕΡΩΦ

Εκεί έμαθαν για το θρυλικό παρελθόν του θωρηκτού, όπου μόνο του είχε ε­γκλω­βί­σει τον τούρκικο στόλο στα Δαρδανέλια, υπό τις διαταγές του ναυάρχου Κου­ντου­ριώ­τη κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, απελευθερώνοντας τα νησιά του Ανατο­λικού Αιγαίου και εξασφαλίζοντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Με­τά από παρα­μονή δυόμισι μηνών στο «Γ. Αβέρωφ» και αφού συμμετείχαν σε μια νηοπομπή από τη Βομβάη στο Άντεν, επέστρεψαν στην Αίγυπτο όπου είχε κα­τα­πλεύ­σει και το αντιτορ­πιλικό «Σπέτσαι» και στο οποίο ανέλαβαν και πάλι υ­πη­ρε­σί­α.

Συνέχισαν τις περιπολίες και τις συνοδείες νηοπομπών, έζησαν το κίνημα του Ναυ­τι­­κού στη Μέση Ανατολή και μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας από την πατρίδα τους, επέστρεψαν το απόγευμα της 16ης Οκτωβρίου του 1944 στο λιμάνι του Πει­ραι­ά, αφού εντωμεταξύ είχε λήξει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος με την ήττα των δυ­νά­με­ων του Άξο­να.

Στη μνήμη του παππού μου2 σχόλια:

δάσκαλος98 είπε...

Η συνεργασία μας εγκαινιάζεται με ένα καλογραμμένο και συγκινητικό κείμενο. Συγχαρητήρια, είμαι τόσο περήφανος για σένα! :))

maranda είπε...

Ξεχωριστή η ανάρτησή σου και πραγματικά τιμά τη μνήμη του παππού σου, Vans333Dp!Πολλά μπράβο!:)

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.