Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Το τσίρκο χωρίς ζώα σε διασκεδάζει καλύτερα

Έχεις πάει στο τσίρκο; Έχεις δει τίγρεις να περνούν μέσα από κύκλους με φωτιά ή ε­λέ­­φα­­ντες να ισορροπούν στο ένα πόδι;

Στο τσίρκο βλέπεις ένα φαντασμαγορικό θέαμα με χρώματα, μουσική και όμορφα ζώ­α. Αλλά τα ζώα του τσίρκου δε σκέφτονται έτσι. Ονειρεύονται να ζήσουν ε­λεύ­θε­ρα στο φυ­σι­κό τους περιβάλλον παρά να περνούν τη ζωή τους σε στενά κλουβιά.


Πολλά τσίρκα διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο. Ο καθένας ξέρει πόσο ε­νο­χλη­­τι­­κά είναι τα μακρινά ταξίδια. Μπορείς λοιπόν να φανταστείς πώς νιώθουν τα ζώα ό­ταν τα­ξιδεύουν σε στενά και κρύα κλουβιά.


Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους τα χτυπούν με μαστίγιο ή τα δέρνουν συ­νε­χώς. Έτσι κάνουν συχνά νούμερα επικίνδυνα απλώς γιατί φοβούνται ότι θα τα δεί­ρουν ή ότι θα τους κάνουν κακό.

Η ζωή στα τσίρκα είναι τόσο σκληρή για τα ζώα που πολλές φορές επιτίθενται στους θη­­ρι­­ο­­δα­μα­στές τους. Καμιά φορά, μάλιστα, στις τίγρεις, στους αλιγάτορες και στις αρ­κού­­δες βγάζουν τα δόντια, για να μην επαναστατήσουν.


Στο τσίρκο όλα είναι φανταστικά. Πόσες φορές δεν έχεις σκάσει στα γέλια με τους πα­­λιά­­τσους και πόσες φορές δεν έμεινες με ανοιχτό το στόμα με τους ακροβάτες και τους κλόουν! Όμως όταν σβήνουν τα φώτα και κλείνει η σκηνή, παραμένουν τα κλου­βιά...


Τι μπορείς να κάνεις:

Ζήτα από τον δάσκαλο ή τη δασκάλα σου να συζητήσετε για το τσίρκο μέσα στην τά­­ξη.
Γράψε σε εφημερίδες και περιοδικά αυτά που σκέφτεσαι για τα ζώα του τσίρκου.
Μην πηγαίνεις σε τσίρκα που χρησιμοποιούν ζώα.
Ενημέρωσε τους φίλους σου για τη σκληρότητα των τσίρκων και πείσε τους ότι δεν πρέπει να πάνε.
Αν κάποιο τσίρκο χωρίς ζώα έρθει στην πόλη σου, πήγαινε να διασκεδάσεις πραγ­μα­­τι­κά!

Να διασκεδάζουμε σε βάρος τους;

ΠΗΓΗ: www.greenpage.gr | ΕΙΚΟΝΕΣ: fon1.ru, ecogreensalonika.wordpress.com, εφη-
μερίδα ΤΑ ΝΕΑ (02.06.2009), athens.indymedia.org, secretssaveslives.tumblr.com

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ζώα


2 σχόλια:

Βανέσσα είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση, έτσι για να ξέρουμε τι ΤΟΥΣ γίνεται στα τσίρκο!!!

δάσκαλος98 είπε...

Έχεις δίκιο! Καλησπέρα... :))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.