Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Το θωρηκτό «Αβέρωφ»

Από την tzina45


Μία μέρα, μας είπε ο κύριος πως, θα πάμε εκδρομή στο θωρηκτό Αβέρωφ. Είναι έ­να πολεμικό πλοίο, μεγάλο και καλό για την εποχή του. Κατασκευάστηκε στα ναυ­πη­γεί­α Ορλάνδο της Ιταλίας και στοίχισε 22.300.000 δρχ.

Έδρασε στην αρχή στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) εξασφαλίζοντας τη ναυτική υπεροχή της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Αργότερα στη Μι­κρα­σια­τι­κή Καταστροφή (1922) έσωσε πολύ στρατό και ελληνικό πληθυσμό που κα­τα­διω­κό­ταν άγρια από τους Τούρκους, μεταφέροντάς τους στην Ελλάδα. Τέ­λος στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ξέφυγε με πολλούς κίνδυνους από την Ε­λευ­σί­να και κατάφερε να πάει στο συμμαχικό λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Τρία χρό­νια συ­νό­δευ­ε νηοπομπές σε μεγάλες θάλασσες αντιμετωπίζοντας θαρραλέα τα ε­χθρι­κά κα­ρά­βια.

Σήμερα γερασμένο πια μα γεμάτο από τις δάφνες της νίκης ξεκουράζεται στα ή­συ­χα νερά του Φαλήρου και είναι ναυτικό μουσείο.

ΠΗΓΗ: ;3 σχόλια:

elpis00 είπε...

Πολύ ωραία εργασία!:0

δάσκαλος98 είπε...

Μπράβο, αστέρι μου!

El είπε...

Μπράβο tzina45, πολύ ωραία και ενημερωτική εργασία!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.