Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

Τα φρούτα

Από την El

Τα φρούτα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου, για­τί περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.


 1  Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή. Το σχή­μα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του είναι παχιά ή λε­πτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του είναι πορτοκαλί. Εί­­ναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης σάκχαρα, κάλιο, α­σβέ­­στι­ο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Είναι ωφέλιμο για τη δι­α­τρο­φή του ανθρώπου και η θρεπτική αξία του μεγάλη. Κα­τα­να­λώ­νε­ται νωπό ως φρούτο ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή χυ­μών.


Η Βραζιλία είναι η πρώτη σε παραγωγή πορτοκαλιών. Ακολου­θούν οι Η.Π.Α, η Ινδία, η Κίνα και η Ισπανία.


 2  Μήλο

Είναι καρπός του δέντρου μηλιά. Είναι ένα από τα πιο δι­α­δε­δο­μέ­­να και ευρύτατα καλλιεργημένα φρούτα. Το δέντρο είναι φυλ­λο­­βό­λο που φτάνει τα 5-12 μέτρα ύψος με φύλλα που έχουν ελ­λει­­ψο­ει­δές σχήμα. 3  Μπανάνα

Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D. Είναι φυτό γηγενές της τροπικής ζώ­νης. Το μήκος που μπορεί να φτάσει είναι 20-25 εκατοστά και δι­ά­­με­τρο 4-5 εκατοστά. 4  Αχλάδι

Έχει σχήμα μακρύ και στενεύει στο άκρο που βρίσκεται το κο­τσά­­νι ενώ είναι φαρδύ στο κάτω μέρος. Τα αχλάδια εξωτερικά έ­χουν χρώμα ανοιχτό πράσινο, πρασινοκίτρινο, κιτρινωπό, ε­λα­φρύ κί­τρινο, πράσινο με κόκκινο ανάλογα με την ποικιλία. Ε­σω­τε­ρι­κά η σάρκα τους συνήθως είναι λευκή, μαλακή και γλυκιά. Πε­ρι­έ­χουν βιταμίνη C, ασβέστιο, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φώσφορο και ποτάσιο.


Η Ιταλία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Α­κο­λου­θούν η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Κίνα ενώ η Ελλάδα έχει την 6η θέ­ση στην Ευρώπη.


 5  Φράουλα

Ο καρπός της άγριας φράουλας είναι μικρός, γλυκός και νό­στι­μος. Η φράουλα αντέχει στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, ό­μως μια απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή ένας παγετός μπορεί να βλά­ψει το φυτό. Πολλές βροχές επίσης μπορούν να προ­κα­λέ­σουν το σάπισμα των φυτών. Η φράουλα μπορεί να προ­σαρ­μο­στεί σε όλα τα είδη χρωμάτων. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C.


Οι Η.Π.Α. έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Ακολου­θούν ο Καναδάς, η Ιταλία, η Πολωνία και η Γαλλία.


 6  Σταφύλι

Είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες. Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κα­τα­κρά­­τη­ση των υγρών. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έ­χει και α­ντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρε­σβε­ρα­­τρό­λης που βρίσκεται στη φλούδα του.
Τα σταφύλια μπορεί να έχουν μαύρο, σκούρο μπλε, κίτρινο, πρά­σι­νο, λευκό ή ροζ χρώμα.


ΠΗΓΗ: www.wikipedia.org

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: διατροφή


9 σχόλια:

Κρίνος είπε...

Eνα έχω να πω. Υπέροχο.

δάσκαλος98 είπε...

Και γευστικότατο! :))

george pntlks είπε...

Πολύ ωραία εργασία! :))

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ είπε...

Τα φρούτα είναι ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας μας. Περιέχουν πολλές βιταμίνες, θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στις ασθένειες και χαρίζουν ευεξία και ομορφιά. Δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μικρών και μεγάλων.
Καλή εβδομάδα συνάδελφε,
Αντώνης

Anastazzzia είπε...

Έτσι όπως είμαι τέσσερις ώρες πάνω από τα βιβλία ...ήρθε ο καιρός να φάω κι εγώ το φρουτάκι μου, γιατί "κουτούρντισα" που λεν και στο χωριό μου.
Καλή βδομάδα να έχουμε.

δάσκαλος98 είπε...

Καλή βδομάδα, συνάδελφοι!
Φρούτα και λαχανικά / μας χαρίζουν ομορφιά! / Τα καταναλώνουμε τακτικά / κι από "κουτουρντισμένοι" (το σκότωσα;) γινόμαστε καλά!

*Ποιητής εκ του προχείρου... :D

Anastazzzia είπε...

Εκ του προχείρου μεν....εκπληκτικός δε!

δάσκαλος98 είπε...

:D

tzina45 είπε...

Πολύ καλό

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.