24 Οκτ 2011

Πλανήτης Γη

Η Γη είναι ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Κατοικείται από εκατομμύρια είδη, ένα από τα οποία είμαστε κι εμείς, οι άνθρωποι.

Η ζωή, ωστόσο, είναι μια φυσική εξέλιξη της ύλης, επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι ο πλανήτης μας είναι το μοναδικό κατοικημένο ουράνιο σώμα στο σύμπαν, ούτε ότι οι γήινες μορφές ζωής είναι οι μόνες δυνατές.






Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης


Η Γη είναι ο τρίτος σε απόσταση πλανήτης από τον Ήλιο, ο πέμπτος μεγαλύτερος σε μάζα και ο μεγαλύτερος μεταξύ των τεσσάρων εσωτερικών που διαθέτουν στερεό φλοιό.

Έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα από όλους τους πλανήτες και υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν συμπυκνώθηκαν, λόγω της βαρύτητας, νέφη σκόνης και αερίων που υπήρχαν στη σημερινή της θέση.

Στην αρχή βρισκόταν ολόκληρη σε διάπυρη κατάσταση. Σιγά σιγά ο σίδηρος, ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη αναλογία στον πλανήτη και είναι αρκετά βαρύς, κατευθύνθηκε προς το κέντρο εξαιτίας της βαρυτικής έλξης, στερεοποιήθηκε και δημιούργησε τον πυρήνα της. Με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να ψύχεται εξωτερικά και να δημιουργείται μια στερεή κρούστα, ο φλοιός.




Πλανήτης Γη


Η Γη λέγεται και «πλανήτης του νερού», γιατί είναι η μόνη σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα που στην επιφάνειά της κυριαρχεί το υγρό στοιχείο. Το νερό καλύπτει περίπου το 71% της γήινης επιφάνειας και βρίσκεται σχεδόν εξολοκλήρου (97%) στις θάλασσες, στους μεγάλους ωκεανούς. Η στεριά, μόλις το υπόλοιπο 29%, χωρίζεται σε έξι ηπείρους.

Η ατμόσφαιρά της είναι σχετικά πυκνή και αποτελείται κυρίως από άζωτο (78%) και οξυγόνο (21%). Οι υδρατμοί και το διοξείδιο του άνθρακα συναντώνται σε πολύ μικρή ποσότητα, ωστόσο παίζουν σημαντικό ρόλο: ρυθμίζουν το κλίμα του πλανήτη.

Η Γη έχει έναν φυσικό δορυφόρο, τη Σελήνη, ο οποίος ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω της κάθε 27,3 ημέρες.

Οι αριθμοί της Γης
Μέση απόσταση από τον Ήλιο: 149.598.262 km
Διάμετρος: 12.742 km
Περίοδος περιφοράς: 365,26 μέρες
Περίοδος περιστροφής: 23,93 ώρες
Μέση θερμοκρασία: +15 °C
(από –88 °C έως +58 °C)
Δορυφόροι: 1
Δακτύλιοι: ΟΧΙ


ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, sfinaki.gr, dim-rizou.pel.sch.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: el.wikipedia.org, sfinaki.gr
ΠΙΝΑΚΑΣ: solarsystem.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα